Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
Egy megbundázott bokszmeccs tette híressé a törvény mindkét oldalát megjárt vadnyugati hőst

Egy megbundázott bokszmeccs tette híressé a törvény mindkét oldalát megjárt vadnyugati hőst

2022. április 24. 15:48 Múlt-kor

<

Bosszúhadjárat

December 28-án a cowboyok bosszút kíséreltek meg: Virgil Earpöt sörétes puskával sebesítették meg egy sikátorban, a helyszínről Ike Clanton kalapja került elő. Clantonra végül nem sikerült rábizonyítani a támadást.

Március 18-án Morgan Earpöt biliárdozás közben az utcáról ismeretlenek lőtték le. Wyatt Earp arra jutott, nem bízhat a törvényes igazságszolgáltatásban: magának kell igazságot tennie. A Virgil elleni gyilkossági kísérlet után szövetségi marsallhelyettessé kinevezett Earp maga mellé gyűjtötte testvéreit, James-t és Warrent, valamint „Doc” Holliday-t és további öt társukat. Kéthetes bosszúhadjáratuk során négy törvényen kívüli cowboyt öltek meg.

Habár nem tartott sokáig, a tombstone-i időszak meghatározta Earp későbbi hírnevét. Életében azonban mégsem emiatt vált a leghíresebbé: 1896. december 2-án egy San Franciscóban tartott bokszmeccsen bíráskodott, amelyen Bob Fitzsimmons küzdött Tom Sharkey-val a nehézsúlyú világbajnoki címért. A favorit Fitzsimmons dominálta a mérkőzést, azonban egy – a legtöbb szemtanú által testütésnek látott mozdulat után – Sharkey a földre esett, és mélyütést reklamált. Earp ezt megadta, és a szabálytalannak ítélt Fitzsimmonsszal szemben Sharkey-t kiáltotta ki győztesnek.

Az eset országos felháborodást keltett, amelynek eredményeképpen mindenhol megismerték Wyatt Earp nevét. Fitzsimmons bíróságon kívánta megváltoztatni a döntést, ennek eredménye azonban végül az lett, hogy San Franciscóban betiltották a profi ökölvívást, így nem volt lehetőség felülvizsgálatra.

Nyolc évvel az ominózus meccs után Dr. B. Brookes Lee beismerte, hogy 1000 dollárért úgy kezelte az ütés után Sharkey-t, mintha az valóban mélyütést kapott volna, miközben valójában nem így történt. Sokak szerint maga Earp is benne lehetett a mérkőzés megbundázásában.

Earp a Tombstone utáni években számos helyen megfordult (köztük Alaszkában is), és sok vállalkozást üzemeltetett több-kevesebb sikerrel. Ekkori felesége, Sadie Marcus súlyos szerencsejáték-függő volt, és tetemes összegeket játszott el. Ennek ellenére több mint 50 éven át éltek együtt.

Wyatt Earp 1929. január 13-án, 80 éves korában hunyt el Los Angelesben, krónikus húgyúti fertőzésben. Fivérei közül ő volt az utolsó, családjából feleségén kívül húga, Adelia élte túl.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Egy megbundázott bokszmeccs tette híressé a törvény mindkét oldalát megjárt vadnyugati hőst

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra