Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
Egy megbundázott bokszmeccs tette híressé a törvény mindkét oldalát megjárt vadnyugati hőst

Egy megbundázott bokszmeccs tette híressé a törvény mindkét oldalát megjárt vadnyugati hőst

2022. április 24. 15:48 Múlt-kor

<

Rögös út, kétes hírű társaság

Felesége halála igencsak lejtmenetre állította Wyatt Earp életét. 1871 márciusában több beosztásában is pert indítottak ellene sikkasztásért, majd két tettestársával együtt letartóztatták két ló eltulajdonításáért.

Earp nem várta meg a tárgyalást, júniusban néhány társával kimászott cellájából a börtön fából készült tetőjén keresztül, és az Illinois állambeli Peoriába szökött.

Peoriában Earp egy Jane Haspel nevű nő háztartásába volt bejelentve, ez azonban valójában bordélyházként működött. Earpöt testvérével, Morgannel együtt többször letartóztatták itt, mivel az ilyen létesítmények mind fenntartása, mind igénybevétele bűncselekménynek számított.

Wyatt Earpöt ebben az időszakban egy hajóból kialakított „lebegő bordélyházon” is letartóztatták, amely a saját tulajdona volt. Ekkoriban egy magát Sally Heckellként, illetve Sarah Earp néven Wyatt feleségeként azonosító nővel élt, aki sokak szerint Jane Haspel 16 éves lánya lehetett.

Peoriában a sokszoros visszaesőként és züllött életűként megbélyegzett Earpnek nem sok lehetősége maradt, így a Kansas állambeli Wichitába távozott. Érdekesség, hogy a peoriai időszakáról maga Earp úgy nyilatkozott, hogy ekkoriban valójában a prérin bölényre vadászott (erre saját szaván kívül nincs bizonyíték).

Wichitában Wyatt bátyja, James már szintén bordélyházat üzemeltetett feleségével, ebbe az üzletbe szállt bele Wyatt és Sally 1874-től. Wichita ekkoriban a vasút egyik nyugati végpontja volt, így a marhahajtók ide vezették állataikat, hogy a keleti vágóhidak felé indítsák őket útnak.

Ilyenkor a város megtelt a hosszú út végét ünneplő, részeges cowboyokkal, a rendfenntartóknak pedig akadt tennivalója bőven (ahogy a bordélyházak sem kongtak az ürességtől). Amikor azonban nem voltak tömegek a városban, Earpnek más munka után kellett néznie.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Egy megbundázott bokszmeccs tette híressé a törvény mindkét oldalát megjárt vadnyugati hőst

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra