Múlt-kor.hu

Egy döntés dilemmái – 150 éves a kiegyezés

Egy döntés dilemmái – 150 éves a kiegyezés

2017. szeptember 4. 11:28

Az Országgyűlés Hivatalának Közgyűjteményi és Közművelődési Igazgatósága nemzetközi történelmi konferenciát rendez 2017. szeptember 26-án, az Országház Felsőházi üléstermében. A Megosztó kompromisszum – az 1867. évi kiegyezés 150 év távlatából címet viselő eseményen neves magyar történészek és külföldi előadók is részt vesznek.

A kiegyezés 150. évfordulója alkalmából rendezett konferencia azt a folyamatot mutatja be, amely történelmi kompromisszumot hozva megteremtette Magyarország önállóságát és a politikai fejlődés kiteljesedésének lehetőségét. A kiegyezéssel életre hívott Osztrák–Magyar Monarchiában a külügy és hadügy a közös uralkodó kezében, illetve az egyes létrehozott szerveknél összpontosult, amely kiegészült az önállóság garanciájaként megjelenő parlamentarizmus jelenségével. A kiegyezés létrejöttével ugyanakkor korántsem értett mindenki egyet: a magyar politikai elit körében továbbra is heves viták zajlottak, amelyek napjainkig kérdéseket vetnek fel. Helyes döntés volt? Elkerülhető lett volna? Milyen hatással bírt a későbbiekben az európai hatalmi viszonyok alakulására? A konferencia lehetőséget ad ezen témakörök újragondolására és válaszok keresésére invitálja az érdeklődőket.

A konferencia külföldi szaktekintélyek bevonásával, az MTA Történettudományi Intézet, a Magyar Történelmi Társulat, a VERITAS Történetkutató Intézet, valamint az ELTE Bölcsészettudományi Kar és a Károli Gáspár Református Egyetem kutatóinak részvételével valósul meg: kilenc előadás három szekción átívelve mutatja be a történelmi hátteret, az események csomópontjait, a különféle kompromisszumkereső politikai irányzatokat és szándékokat.

A konferencia ideje alatt szinkrontolmácsolás biztosított.  A rendezvény végén a konferencia vendégeinek lehetőségük nyílik részt venni egy Országházi sétán.

A konferencia előadói lesznek Ifj. Bertényi Iván, Lothar Höbelt, Željko Holjevac, Dobszay Tamás, Hermann Róbert, Ligeti Dávid, Cieger András, Kedves Gyula és Nagy Mariann.

A szekciók vezetői Erdődy Gábor, Szarka László, és Kozári Monika.

A konferencia fővédnöke Kövér László, az Országgyűlés elnöke.

A rendezvényen való részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. Kérjük, részvételi szándékát, 2017. szeptember 20-ig jelezze ezen a honlapon.

További információ: +36 1 441 44 79; [email protected]

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Egy döntés dilemmái – 150 éves a kiegyezés

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2021. tavasz különszám: 18 festmény, amit imádunk

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra