Égett bagoly, csiganyálka, kormoránvér - 10 bizarr középkori gyógymód
2016. február 9. 08:35
Bor, hagyma és bikaepe
„Végy azonos mennyiségű hagymát/póréhagymát és fokhagymát, majd törd jó apróra. Végy egyenlő mennyiségű bort és bikaepét, majd keverd össze a hagymával és a fokhagymával. Tedd a keveréket egy sárgaréz tálba, hagyd állni kilenc éjszakára, majd szűrd át egy rongyon. Ezután, éjszaka felé egy tollal kend rá a szemre” – szól egy angolszász recept az árpa kezeléséről. A hagymának, a fokhagymának és a bikaepének antibiotikus hatása van, vagyis valóban hozzájárulhattak az árpás beteg gyógyulásához.
A bor ecetsavat tartalmaz, amely abban az esetben, ha kilenc napig állni hagyják, reakcióba lép a sárgaréz tállal, és rézsóvá alakul át, amelyek baktériumölő hatású. A Nottinghami Egyetem diákjai nemrég kipróbálták a kotyvalékot: először olyan szagok terjengtek a laboratóriumban, mint egy főzőboltban, de kilenc nap alatt a készítmény egy büdös, ragacsos masszává állt össze. Kiderült azonban, hogy a borzalmas látvány és szagok ellenére a kotyvalék antibiotikus hatású. Egyelőre úgy tűnik, a készítmény akár az antibiotikum-rezisztens Staphylococcus baktériumokkal szemben is hatékonyan alkalmazható.