Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Csaknem 700 000 Szovjetunióba hurcolt magyar hadifogoly adatait adja ki Oroszország

2019. október 15. 14:47 MTI

Az Orosz-Magyar Levéltári Vegyesbizottság megállapodása értelmében Magyarország megkapja hatszázezer, a második világháborúban szovjet táborokba került magyar fogoly azonosító kartonját – jelentette be Juraszov Andrej Viktorovics, az Orosz Levéltári Ügynökség (Roszarchiv) helyettes vezetője, az Orosz-Magyar Levéltári Vegyesbizottság orosz társelnöke hétfőn, az Országházban.

<

Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke köszöntőjében felidézte, hogy a második világháború alatt szovjet hadifogságba került magyarokról, majd később a málenkij robotra elhurcoltakról sem volt szabad beszélni sem Magyarországon, sem a Szovjetunióban.

A magyar hadifoglyokra vonatkozó oroszországi iratok 1992-ben, majd 1998-ban részben váltak hozzáférhetővé, 2017-ben pedig új lendülettel folytatódott a feltárás, és most mérföldkőhöz érkezett az orosz-magyar levéltári vegyesbizottság munkája.

A legnagyobb mennyiségű irat átadása történik, a teljes orosz nyilvántartás elérhetővé válik a magyar kutatók, majd feldolgozás után az érdeklődők számára is.

Szabó Csaba, a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) főigazgatója, az Orosz-Magyar Levéltári Vegyesbizottság magyar társelnöke előadásában elmondta: 1939 után a II. világháborús hadi események miatt a Szovjetunióban mintegy hatmillió ember került fogságba, 15 százalékuk magyar nemzetiségű volt.

A hatmillió embert körülbelül négyezer lágerben helyezték el. Elmondta, a kartonokon – amelyeket majd ezután ad át Oroszország – 18 releváns információ van. Az adatok között szerepel például a fogoly neve, apja neve, a születési év, a láger neve.

Szabó Csaba kiemelte, ha az adatok feldolgozásával végeztek, meg tudják majd mondani, hogy a fogoly hol halt meg, de akár azt is, hogy hol lett eltemetve.

Földváryné Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának (NEB) elnöke, az Orosz-Magyar Levéltári Vegyesbizottság tagja elmondta, az, hogy ez a hatalmas adatmennyiség "közkinccsé" váljon, még sok munkát jelent, még években mérhető.

Kiemelte: a bizottság tagjai azon vannak, hogy minél előbb el tudják kezdeni a feldolgozást, mert tudják, hatalmas a társadalmi érdeklődés.

Oroszország 1992-ben már átadott Magyarországnak egy – mintegy 50 ezer elhunyt magyar hadifogoly adatait tartalmazó – adatbázist, majd 1998-ban egy második, pontosított nyilvántartást, amelyben már 58 749 emberről voltak információk. Jelenleg 64 957 elhunyt magyart tartanak nyilván a Hadtörténelmi Levéltárban.

Az együttműködési egyezmény értelmében viszont december elsejéig öt szakaszban összesen 682 131 nyilvántartó karton másolata kerül a Magyar Nemzeti Levéltár megőrzésébe, ami 1 364 262 digitális felvételt jelent.

Az átadást követően kezdődhet meg a kartonokon többnyire magyarul nem tudók által cirill betűkkel, fonetikusan rögzített nevek és egyéb adatok feldolgozása, a magyar dokumentumokkal való összevetés révén a kartonokon szereplők azonosítása.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Csaknem 700 000 Szovjetunióba hurcolt magyar hadifogoly adatait adja ki Oroszország

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra