Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Csaknem 40 újabb építményt fedeztek fel az írországi Brú na Bóinne régészeti lelőhelyen

2019. augusztus 12. 14:09 MTI

Csaknem 40 újabb építmény maradványait fedezték fel kutatók az írországi Brú na Bóinne neolitikus lelőhelyen. Az új leletek az újkőkorszak (Kr. e. 4000), a bronzkor (Kr. e. 2500) és a kora középkor idejéről származnak - írja a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportál.

<

Egy most felfedezett, a téli napfordulóhoz igazított építmény nagyjából 200-300 évvel lehet fiatalabb a leletegyüttes legjelentősebb megalitikus síremlékénél, a feltehetőleg Kr. e. 3200-ban épült Newgrange folyosós halomsírnál, amelytől csupán néhány méterre helyezkedik el.

Az újonnan feltárt maradványok között korai neolitikus házak, fából épült, elkerített területek, bronzkori síremlékek és kora középkori tanyák is vannak.

A University College Dublin kutatói egyebek között műholdalapú távérzékelést, drónokat és légi lézeres szkennelést alkalmazva tanulmányozták a Meath megyében található, a Boyne folyó kanyarulatától közrezárt Brú na Bóinne területet, amely a világ néhány legjelentősebb prehisztorikus leletének ad otthont. A legfontosabbak ezek közül a Knowth, Newgrange és Dowth megalitikus folyosós kamrasírok, amelyek mintegy 90 másik neolitikus építménnyel osztoznak a területen.

A Brú na Bóinne-i komplexum 1993 óta szerepel az UNESCO világörökségi listáján.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Csaknem 40 újabb építményt fedeztek fel az írországi Brú na Bóinne régészeti lelőhelyen

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra