Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Csak a sűrű hó mentette meg George Washingtont attól, hogy a britek 1780 februárjában elrabolják

2021. július 21. 15:17 Múlt-kor

<

A britek támadása

A támadás kitűzött időpontja 1780. február 8-a lett volna, ám egy erős hóvihar elsöpörte a britek terveit. Knyphausen nem volt hajlandó sokat várni, ezért február 10-én, miután nem esett a hó, a következő estére kiadta a parancsot a támadásra.

A csapat, amely több mint száz lovasból és egy gyalogos ezredből állt, átkelt a befagyott Hudson folyón, és Paulus Hook felé vette az irányt. Közben Simcoe-nak az a feladat jutott, hogy egy elterelő támadást bonyolítson le a rendelkezésre álló emberekkel.

Eleinte nem járt sikerrel, mert a mély hó miatt nehezen jutott előre, ráadásul az előzetesen felmért ellenséges őrhelyeket üresen találták, így nem alakult ki tűzharc. Később mégis sikerült kiprovokálnia, és teljesítve a tervet, visszavonult.

Az üldözésére indult amerikaiakat meglepte azzal, hogy visszavonulás közben váratlanul megfordult, és összecsapott velük, így nagyobb veszteségeket okozott, mint amennyit magának kellett elszenvednie. Emellett még két kisebb brit elterelő hadművelet is indult, kevés sikerrel.

A támadás fő ereje, Birch lovassága, sikeresen átkelt és egyesült a kijelölt ponton. Ezt követően azonban a Hackensack és Morristown közötti úton megakadt az előrenyomulás. Nagyjából hat-hét mérföldet követően kénytelenek voltak visszafordulni, mert a havazás annyira beborította az utat, hogy lehetetlenné vált a további előrejutás.

Végül a britek feladták a próbálkozást, jelzőrakétákkal üzentek a közeli Elizabethtownban portyázó társaiknak, hogy visszavonulnak. Anélkül, hogy egyetlen puskát elsütöttek volna, az átfagyott katonák visszatértek a kiindulási pontra.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Csak a sűrű hó mentette meg George Washingtont attól, hogy a britek 1780 februárjában elrabolják

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra