Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

„Csak a halott indián a jó indián” – 7 véres mészárlás az amerikai indiánok történelméből

2018. március 9. 10:31

<

Andrew Jackson és a Vörös husángok

Az 1812-es angol-amerikai háború déli hadszínterén az angolok ugyancsak igyekeztek szövetségeseket találni az őslakos törzsekben. A krík indiánok ekkor maguk is egy belső konfliktussal néztek szembe. Bár a krík nemzet nagy része békére törekedett az amerikaiakkal, a Vörös husángoknak nevezett csoport eltökélt volt azt illetően, hogy a telepeseknek minden lehetséges eszközzel ellent kell állni.

A Vörös husángok 1813. augusztus 30-án megtámadták az Alabama állambeli Mims erőd helyőrségét és a győzelmet követően annak teljes lakosságát – beleértve a több száz asszonyt és gyermeket is – lemészárolták. Természetesen a megtorlás sem késett amerikai részről. 1814 novemberében, a később elnökké is választott Andrew Jackson tábornok vezette amerikai erők fontos győzelmet arattak Tallushatchee mellett.

A győzelmet követően a bosszúszomjas amerikai katonák 186 indiánt mészároltak le. A megtorlás során számos indián gyermek maradt árván. Egy alig hároméves kisfiút Jackson magához is vett, miután a túlélő asszonyok között nem akadt egy sem, aki gondját viselte volna. Lyncoya Jackson ezután a későbbi elnök másik örökbefogadott fia mellett nevelkedett egészen 16 éves koráig, amikor is tuberkolózisban elhunyt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

„Csak a halott indián a jó indián” – 7 véres mészárlás az amerikai indiánok történelméből

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra