Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Kínából ered a főnix legendája

2006. március 2. 10:00

Új régészeti bizonyítékok szerint 7400 évvel ezelőtt élt kínaiaktól származhat az önmagát tűzben elemésztő, majd abból újjászülető mítikus madár története.

<

Főnix egy bestiáriumban

Vadállatokkal, nappal és madarakkal díszített, nagy mennyiségű cserépedényt ástak ki Kína közepén, a Huaihua városához közeli Hongjiangban. "Ezek a madárminták az ősi kínaiak által tisztelt főnix ábrázolásai lehetnek" - mondta el a Hunani Régészeti Intézet (Hunan-sheng Wenwu Kaogu Yanjiusuo) kutatója, He Gang  a Guangming Daily munkatársainak. Elmondása szerint a sárkányhoz nagyon hasonló főnix tisztelete az ősi kultúrákban a napsütés és eső váltakozását, illetve a termés bőségét szimbolizálta.

A most talált főnixminták nagyjából 400 évvel régebbiek, mint az idáig legrégebbinek vélt 7000 éves elefántcsont faragások a kelet-kínai Hemuduból.

A régészek ezen kívül megtalálták Kína legkorábbi áldozati oltárát is az 1100 négyzetméteres ásatási területen. He szerint az oltár és a főnixminták felfedezése komoly segítséget nyújt a vallás és az ősi kultúrák születésének megismerésében.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Kínából ered a főnix legendája

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra