Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Ma járják végig tizennegyedszer az Élet Menetét

2005. május 5. 12:46

<

Megemlékezés, programok

Idén számos túlélő, köztük Elie Wiesel Nobel-békedíjas író is részt vesz a megemlékezésen a fiatalok oldalán. `Úgy döntöttünk, hogy elhozzuk a lehető legtöbb túlélőt erre a menetre, hiszen az évek gyorsan elröppennek, és a túlélők nem lesznek mindig velünk` - mondta el Aaron Tamir, a menet megszervezésének egyik felelőse. Hozzátette, hogy mintegy hetven német parlamenti képviselő és a franciaországi zsidó közösség vezetői is ott lesznek az auschwitzi megemlékezésen.

 

A holokauszt emléknapjával kapcsolatos lengyelországi programok keretében konferenciákat és találkozókat is szerveztek, amelyeken az antiszemitizmus és az intolerancia kérdéseit vitatták meg. Az Európa Tanács 46 tagállamának kulturális miniszterei május 4. és 6. között Krakkóban tartanak szemináriumot, és ennek keretében ők is részt vesznek a csütörtöki auschwitzi megemlékezésen.

 

Az izraeli oktatási minisztérium és az Élet menete nemzetközi szervezet első ízben 1988-ban szervezte meg az Élet menetét, akkor, amikor egyesek elkezdték nyilvánosan kétségbe vonni és tagadni a holokausztot. Ennek egyik ellenszerét, a viták rövidre zárásának legjobb eszközét abban látta a szervezet, hogy a világ fiataljait a helyszínre hívja, hadd győződjenek meg saját szemükkel arról, mi is történt valójában. 1996 óta már minden évben, a holokauszt emléknapjához időzítve megszervezik az eseményt, magyar csoport először tavaly vett részt rajta.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Ma járják végig tizennegyedszer az Élet Menetét

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra