Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Az ausztrálok teleszemetelték történeti emlékhelyüket

2005. április 29. 12:15

Botrányos mennyiségű szemetet hagyott maga után az a 20 ezer ember, aki részt vett a gallipoli partraszállás kilencvenedik évfordulóján a Gallipoli-félsziget északi részén található történeti emlékhelyen rendezett megemlékezésen.

<

A Törökország fegyverletételének kikényszerítéséért harcoló szövetségesek első világháborús partraszállásának 90. évfordulóján tartott megemlékezésen húszezren vettek részt, többségében ausztrálok és új-zélandiak, köztük igen idős veteránok is.

 

A hősök előtt Károly herceg brit trónörökös, Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök és a két egykori brit gyarmat miniszterelnökei tisztelegtek. "Fiatal nemzeteink itt váltak nagykorúvá. Innentől kezdve nem a brit birodalom szolgáiként tekintettek magukra, hanem külön nemzetként" - mondta az új-zélandi miniszterelnök asszony, Helen Clarke. "Akik itt harcoltak, örökké megváltoztatták azt, ahogy magunkra és a világunkra tekintünk" - tette hozzá John Howard ausztrál miniszterelnök.

1915-ben a Gallipoli-félszigeten a nyugati fronthoz hasonló állóháborúban több tízezer ausztrál és új-zélandi katona vesztette életét. A brit közvélemény az admiralitás első lordját, Winston Churchillt okolta a totális kudarcért. A politikusok végzetes hibát követtek el azzal, hogy titokban, a katonai szakértők megkérdezése nélkül döntöttek a Gallipoli-félsziget elleni offenzíváról.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Az ausztrálok teleszemetelték történeti emlékhelyüket

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra