Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Háborús gyereksorsokat bemutató fotókiállítás nyílik

2005. április 7. 10:13

A Citadella központi kiállítótermében látható a Háborúk és gyereksorsok című fotókiállítás, mely Budapest II. világháborús ostromától a beszláni túszdrámáig a gyermekáldozatoknak állít emléket.

<

A Frölich Róbert főrabbi által megnyitott tárlat, amely a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma, a Magyar Turizmus Rt., a Gazdasági Minisztérium és a Kincstári Vagyonigazgatóság eszmei támogatásával jött létre, 158 megrázó képből áll. E példa nélkül álló fotógyűjtemény esetében nem az alkotó művészek a főszereplők, hanem azok a gyerekek, akik elszenvedték a háborúk és terrortámadások borzalmait.

A fotóanyag az 1945 és 2005 közötti, azaz az elmúlt hatvan év során a világban dúló háborúkat és terrortámadásokat próbálja felölelni - a II. világháború budapesti ostromától a beszláni túszdrámáig - bemutatva, hogyan élték azt meg a leginkább kiszolgáltatottak, ha egyáltalán életben maradtak.

 

Frölich Róbert főrabbi az MTI tudósítójának kérdésére - mi a kiállítás legfőbb üzenete számára, és mi a mondandója e történelmi képeknek a mához - azt válaszolta: "Nekünk felnőtteknek az a felelősségünk, hogy hagyjuk, a gyerekeket gyerekeknek maradni."

A bevezető anyag döbbenetes számokat közöl arról, hogy az elmúlt évtizedekben hány millió gyermek vesztette életét a háborúkban, hányan maradtak árvák és nyomorékok. Még szomorúbb számadat, hogy hány ezer gyermeket kényszerítenek ma is harcolni, fegyvert fogni számukra értelmetlen célok érdekében, bűnös eszközként, vélt érdekek védelmében.

 

A kiállítás, amelynek védnöke dr. Nagy Gábor Tamás, a Budavári Önkormányzat polgármestere, 2005. december 31-ig lesz látható a Citadellában.

 

(Múlt-kor/Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Háborús gyereksorsokat bemutató fotókiállítás nyílik

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra