Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Tisztába teszik a pisai ferde tornyot

2004. április 25. 10:00

A jövő héten megkezdik a pisai ferde torony első emeleti márványborításának restaurálását: a munkálatok idején Olaszország talán leghíresebb műemlékét egy éven át részben elrejti majd a munkához szükséges állványzat. A torony a munkálatok alatt is nyitva áll majd a látogatók előtt, és legalább az egyik oldalról végig látható lesz - szól a torony múzeumának közleménye.

<

A tisztítás költsége 4,5 millió euró lesz - azért ilyen sok, mert különleges állványzatot kellett tervezni, nehogy túlterheljék a környező földréteget. Az 58,5 méter magas tornyot 2001 decemberében nyitották meg újra a látogatók előtt, miután előzőleg 11 éven át zárva tartott, ugyanis annyira megdőlt a századok során, hogy összeomlás fenyegette. Amikor lezárták, már 4 és fél méterrel hajlott el függőleges tengelyéhez képest. A mérnökök drága és különleges eljárást dolgoztak ki, melynek révén sikerült 39,6 centiméterrel "visszabillenteni" a ferde tornyot, amely ezáltal ismét biztonságossá vált.

 

A restaurálás második szakasza a márványborítás megtisztítása. A toronyban kétféle anyagot használtak: San Giuliano Terme fehér és Filettole szürke márványa díszítette, de szabad szemmel is látható volt egy fekete kéreg, amely a 7000 négyzetméteres felületből 1968 négyzetmétert borított. A kénesedés nyomai is jelentkeztek, ez minden köztéri márványanyagot veszélyeztet, az esőzések pedig mészlerakódásokkal csúfították el a világszép tornyot.

A pisai székesegyház tornyának építését 1183. augusztus 9-én kezdték meg Bonanno Pisano és Guglielmo Tedesco tervei alapján. Alig néhány méter magasságig jutottak el az építkezésben, amikor már látszott, hogy a harangtorony nem teljesen függőleges, mivel mocsaras talajra épült. A munkát meg is szakították, majd 90 évvel később az eredetileg tervezett magasságot felére csökkentve folytatták. A tornyot Tommaso Pisano fejezte be 1360 és 1370 között.

A világhírű műemlék 58 méter magas, hat emeletes, és ferdesége nélkül is az itáliai román stílus gyöngyszeme. Már az építés során igyekeztek korrigálni a hibákat, ezért a dőlés oldalán magasabbra, az ellenkező oldalon alacsonyabbra építették az árkádokat. Elkészültekor 1,4 méterrel tért el a függőlegestől, ez az évszázadok során csak nőtt. Állítólag itt kísérletezett a szabadeséssel Galilei a XVII. században.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Tisztába teszik a pisai ferde tornyot

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra