Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Az emberi faj története - az utolsó láncszem

2005. március 16. 15:19

Eddig azt hittük, hogy pontosan tudjuk, hogy miként váltunk emberré. 2003 szeptemberében azonban kiderült, hogy tévedtünk.

<

Indonéziában, Flores szigetén egy kutatócsoport egy miniatür csontváz maradványaira bukkant, mely egy eddig ismeretlen kistermetű emberi fajtól, a mai ember egy ősi rokonától származik. A legmeglepőbb a leletben a kora volt: a kormeghatározások szerint mindössze 13 ezer éves, ami azért számít tudományos szenzációnak, mert anatómiai jellemzői olyan ősi fajokra emlékeztetnek, melyek már két-hárommillió évvel ezelőtt kihaltak.

 

 

A szkeptikusok természetesen azonnal támadásba lendültek, azzal érvelve, hogy a csontvázrészletek kóros törpeséget okozó ritka betegségben szenvedő modern emberektől származnak. A flores-i ember anatómiai felépítése azonban cáfolni látszik a feltevést, ráadásul a tudósok a csontdarabokon kívül finoman megmunkált kőeszközöket is találtak a közelben, és a különös "hobbitok" zsákmányállataiként szolgáló elefánt-szerű állatok, óriáspatkányok és komodói varánuszok maradványaira is rábukkantak. Bert Roberts, az ásatásokat vezető régész szerint előfordulhat, hogy a most felfedezett emberfaj nem is találkozott a modern emberrel, mert már az előtt kihalt, mint hogy őseink elérték volna Flores szigetét.

 

Az új lelettel kapcsolatban sok még a nyitott kérdés, egy dolog azonban bebizonyosodott: egyetlen csontváz elegendő lehet ahhoz, hogy a fajunk kialakulásával kapcsolatos teljes elméletünk összeomoljon...

 

Bemutató: március 20-án, vasárnap este 8-kor a National Geographic Channelen

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Az emberi faj története - az utolsó láncszem

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra