Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Garibaldi hasznot húzott az Aranylázból?

2005. március 24. 10:50

Olasz történészek nemrég előkerült bizonyítékok alapján azt feltételezik, hogy az 1849-es aranyláz során felszínre hozott nemesfémből finanszírozták Garibaldi ezerfős vörösinges hadseregét.

<

A nemrég publikált kutatási eredmények szerint az 1849-es kaliforniai aranylázban résztvevő olasz emigránsok megtalálták a módját, hogy saját hasznukból a formálódó Olaszországnak is juttassanak, így segítve a dél-itáliai területeket meghódító Giuseppe Garibaldi hadseregét.

 

A Firenzei Egyetemen tanító Alessandro Trojani ezt a következtetést arra felfedezésre alapozza, melynek során Garibaldi egyik közeli segédtisztje, Andrea Sgarallino toszkánai házában több "California U.S. 1853" feliratú érmére bukkant. Trojani az arany útját követve végigutazta Kalifornia csendes-óceáni partvidékét, bejárta az aranyláz által érintett területeket, és a legtöbbször olyan történeteket gyűjtött össze, melyekben az olasz emigránsok sokszor azt emlegették, hogy ők az egyesült Itália javáért munkálkodnak.

 

"Néhányan csak a saját életüket akarták megváltoztatni, ám a legtöbben hazájukon is szívesen segítettek" mondta el Trojani egy telefoninterjú során az Associated Pressnek Kaliforniából.

 

Garibaldi ezer emberével az addigra megrekedt olasz egyesülést lendítette át a holtponton, mikor 1860-ban hajóra szállt Szicíliában, hogy meghódítsa a félszigetet. Titokban II. Viktor Emmanuel, a szárd-piemonti uralkodó támogatását élvezték, aki szerette volna magát az Egyesült Itália uralkodójaként látni.  A most napvilágra került bizonyítékok alapján azonban valószínű lehet, hogy Garibaldi hadserege számára legnagyobb segélyt az Amerikából érkező arany jelenthette.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Garibaldi hasznot húzott az Aranylázból?

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra