Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Már a perzsák is ismerték a pit

2005. január 7. 11:51

A perzsa építészek már 2500 évvel ezelőtt, Perszepolisz építésekor is használták a pit geometriai számításaikban.

<


Az ősi Perzsia kulturális öröksége

Nagy Sándor elfeledett birodalma

Gátépítés veszélyezteti
az ókori perzsa műemlékeket


Bam fellegvára a Világörökség része
A Pi, a kör kerületének és átmérőjének arányszáma, az egyik legfontosabb geometriai felfedezés. Máig nem ismert, hogy pontosan mikor és kik használták először. Sokan úgy vélik az egyiptomiaknak, mások a görögöknek tulajdonítják a felfedezést. A legújabb kutatások azt mutatják, hogy a perzsák is előszeretettel alkalmazták.

 

"A perszepoliszi épületek és különösen az oszlopok, valamint a kúpformák kutatása azt mutatja, hogy 2500 évvel ezelőtt a perzsa matematikusok megfejtették a Pi rejtélyét." - nyilatkozta Abdol-azim Shah-karami, a perszepoliszi épületek kutatásáért felelős vezető geofizikus a Kulturális Örökségvédelmi Hírügynökségnek. - "A perzsa mérnökök képesek voltak az oszlopok kúpszeletét pontosan meghatározni, és ez csak úgy lehetséges, ha a Pi értékét több tizedesjegyig kiszámították. Így tudták meghatározni az oszlopok magasságát és a rájuk nehezedő nyomást" - mondta Shah-karami.

 

A történelmi források szerint Ghiasoddin Mohammad Kashani, muzulmán tudós volt az első, ma ismert személy, aki több tizedesjegyig kiszámította a Pi értékét. Utódai, mint például Pascal pontosították ezt az eredményt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Már a perzsák is ismerték a pit

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra