Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Nácik által rabolt Rembrandt-kép kerül vissza tulajdonosához

2004. december 7. 13:01

Az 1939 márciusában Brnóban a nácik által elrabolt 700 darabos műgyűjtemény legbecsesebb kincse, egy Rembrandt-festmény visszakerülhet a börtönben elszenvedett kínzások következtében meghalt tuljadonos leszármazottaihoz.

<

335 éve halt meg Rembrandt

Rembrandt pirszingje

Mentés másként

Eladó Rubens

Rembrandt kancsal lehetett
Anne Webber, az "Európában Elrabolt Műtárgyakkal Foglalkozó Bizottság" elnevezésű brit magánszervezet tagja ezzel kapcsolatban Londonban kijelentette: a "Szent Péter kiszabadítása a börtönből" című, Rembrandtnak tulajdonított kép pénzbeli értéke ugyan viszonylag csekély, de érzelmi értéke óriási. Egykori tulajdonosait, Arthur Feldmannt és feleségét a nácik meggyilkolták.

 

1939 márciusában Brnóban a nemzetiszocialista megszállók elrabolták a Feldmann család 700 tárgyból álló műgyűjteményét. Arthur Feldmann a börtönben elszenvedett kínzások következtében halt meg, feleségét Auschwitzban meggyilkolták. Feldmann unokájával, Uri Peleddel együttműködve a Bizottságnak tavaly sikerült megtalálnia a műgyűjteményből 135 tárgyat. Már folyamatban van a jelenleg a British Museum birtokában lévő négy festmény visszaszolgáltatását célzó eljárás. A néhány nappal ezelőtt az örökösnek visszaadott Rembrandt festményt sok évvel ezelőtt jóhiszeműen vásárolta meg egy amerikai állampolgár, akinek nevét nem említették meg.

 

A képet postán küldték el a jogos tulajdonosoknak, és a hozzá mellékelt levél ismerteti, hogy kik voltak az idők során az alkotás tulajdonosai. Webber külön hangsúlyozta: jószerivel példátlan, hogy egy műalkotást úgy adjanak vissza, hogy nem kívánnak meg semmiféle fizetséget.  Az 1999-ben létrehozott Bizottság (Commission for Looted Art in Europe) ez idő szerint 150 családnak, közösségnek és intézménynek segít a nácik által elrabolt tárgyak visszaszerzésében. Ehhez azonban még mindig hiányoznak a kötelező erejű jogi normák. "Nem egységesek a műtárgyak visszaszerzését illető lehetőségek, s ezért sok múlik az egyes kormányok és intézmények elkötelezettségén, és a mienkhez hasonló magánszervezetek, sőt, egyéni harcosok fáradozásain" - mondta.

 

(Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Nácik által rabolt Rembrandt-kép kerül vissza tulajdonosához

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra