Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Napvilágra került etruszk szörnyek

2003. november 12. 10:05

hosszú

Démonok és szörnyek a sírban

`castellitoscani.com`
Etruria a Kr.e. 6-4 században
Egy toscánai, addig jelentéktelennek gondolt etruszk település feltárásánál a régészek a sírokat vizsgálva csodálatos szépségű falfestményekre bukkantak.

A Pianacce-i nekropolisz egy a Krisztus előtti negyedik századból származó sír falain ünnepségeket, vígasságokat ábrázoló képek mellett démonokat, kígyótestű szörnyeket megjelenítő alkotásokat is felleltek a régészek.

"A modern kor egyik legnagyobb művészettörténeti felfedezése!" - lelkesedett az a néhány kutató aki saját szemével is láthatta a ritka leleteket. Alessandra Minetti az egyik feltáró régész, a Discovery News-nak adott nyilatkozatában elmondta, hogy bár a szarkofágokat valószínűleg sírrablók darabokra törték, a képek csodálatos épségben maradtak meg.

"Reméljük, hogy még többet is találunk ezekből a nagyszerű alkotásokból! A most feltárt sír egy igen gazdag családé lehetett. Ez arra utal, hogy a település fontosabb szerepet tölthetett be Etruriában mint azt gondoltuk. Sarteano fontos politikai központ lehetett."xenohistorian.faithweb
A festmények színes jelenetei baljós változást tükröznek az etruszkok halál-fogalmát illetően. A vidám, és érzékeny etruszkok a hanyatlásuk vége felé átvették a görög motívumokkal gazdag, démonokkal benépesített alvilág fogalmát.

"A vörös figura és mellette a "halál árnya" Charu (Kharon) lehet, vagy Vanth, egy repülő szörnyeteg, vagy pedig egy eddig teljesen ismeretlen démona az etruszk mitológiának!" - mondta Mario Iozzo vezető régész, a firenzei Center for Conservation intézet és a Chiusi's Archaeological Museum igazgatója a Discovery News kérdésére. A harci szekeret húzó-vezető "gryphonok", azok a démoni figurák amelyek a halott lelket a túlvilágba siettetik.

Bár maga a sír a késő-etrszuk művészet remeke, más jelenetek, mint például a vidáman lakomázó emberek, vagy vallási ünnepek ábrázolása, inkább a korai etruszk művészet játékos spontaneitására utal. Michael Padgett a Princeton Egyetem kurátora így nyilatkozott: " A festmények művészi kivitelezése és stílusa a felfedezést a késő-etruszk kor egyik legjelentősebb leletévé emeli."

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Napvilágra került etruszk szörnyek

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra