Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Náci beszállítócég a berlini holokauszt-emlékműnél

2003. október 27. 09:53

A berlini holokauszt-emlékmű építését leállították, mert a falfirkák elleni vegyszert gyártó cég egyik leányvállalata a náci koncentrációs táborok beszállítója volt.

<

Leállították a berlini holokauszt-emlékmű építését

Amint korábban már beszámoltunk róla a 27,6 millió euró összköltségű beruházás áprilisban kezdődött a Brandenburgi kapu és a Reichstag közelében lévő, négy futballpályányi területen.

A megnyitót a világháború európai befejeződésének 60. évfordulóján, 2005 májusában tervezik.

A Deutsche Welle tudósítása szerint azonban a berlini holokauszt-emlékhely kuratóriuma szombaton bejelentette, hogy azonnal leállítatja az emlékmű építését, mert a kivitelezésben részt vesz a falfirkák elleni védekezéshez vegyszert előállító Degussa cég, amelynek egykori leányvállalata, a Degesch látta el "Zyklon B" hidrogén cianid gázzal a koncentrációs táborokat.

2700 kisebb-nagyobb betontábla
Wolfgang Thierse, a kuratórium és egyben a német Bundestag elnöke elmondta, a kuratórium tudott arról, hogy a Degussa részt vett a második világháborúban. Álláspontjuk szerint azonban a düsseldorfi cég felelősen viszonyul múltjához, éppen amiatt adott kedvezőbb árajánlatot, hogy cáfolja a cég egykori leányvállalatának náci múltja miatt jogosan keletkezett társadalmi előítéletet. Többször pénzadományt is tett a holokauszt kárpótlási alapba, ezért nem szükséges kizárása a munkákból.

A beszámolók szerint azonban a kuratórium legutóbbi ülésén már olyan vélemény is elhangzott: "Nem megy, hogy valaki kétszer járjon jól a zsidók meggyilkolásával". Ezek után Wolfgang Thierse az ARD televízióban kijelentette: "Leállítjuk a munkálatokat és más graffiti elleni védelmet jelentő termék után fogunk nézni".

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Náci beszállítócég a berlini holokauszt-emlékműnél

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra