Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Először láthatók a spanyol fényképészet nagyasszonyának képei Budapesten

2022. szeptember 22. 16:55 MTI

Először láthatók kiállításon Magyarországon Pilar Aymerich spanyol fotós, fotóriporter alkotásai, amelyek a barcelonai női mozgalmak legikonikusabb pillanatait mutatják be péntektől Budapesten, a Cervantes Intézetben.

<

A feminista harc Barcelonában és a társadalmi riport című tárlat húsz fotót mutat be október 18-ig, Pilar Aymerich, a spanyol fotográfia egyik nagyasszonya azokat a nőket kísérte útjukon, akik jogaik és szabadságuk védelméért harcoltak – tájékoztatta a Cervantes Intézet az MTI-t szerdán.

A spanyol fotós 2021-ben megkapta a Spanyol Nemzeti Fotográfia-díjat, amellyel pályafutását ismerték el.

Pilar Aymerich felvonulásokat és társadalmi mozgalmakat örökített meg a Franco-időszak végétől a rendszerváltáson keresztül napjainkig. Egyedi nézőpontja, kamerája azóta kíséri a jogaikért, szabadságukért kiálló nőket.

A képeken megjelenik a katalán város radikális transzformációja is: a nyolcvanas, kilencvenes évek Barcelonája. A tájékoztató szerint a fotóművész azt mondta, hogy Barcelona ekkor egyszerre három nemzedék tükrét adta vissza: láthatók benne olyanok "akik visszatértek a száműzetésből, akik a belső ellenállás képviselői voltak, és a mindezen emberek és mások eszméiből töltekező fiatalok". A fotós kiemelte azt is, hogy szakmájában mindig a nők szemével közelítette meg a valóságot.

Pilar Aymerich 1943-ben született Barcelonában. Az Adriá Gal Színművészeti Iskolában tanult. Itt találkozott Montserrat Roig íróval, akivel több közös projektet hoztak létre. 1965-től két évig Londonba riporterként dolgozott. Ezután Párizsban labortechnikát tanult.

A hatvanas évek társadalmi mozgalmainak hatására fotós-újságíró lett, majd Barcelonába való visszatértekor portrékra és szocioriportokra specializálódott.

Mindegyik fotós műfajban tevékenykedett, de kiemelkedőek portréi, építészeti és színházi riportfotói.

Olyan folyóiratoknak dolgozott mint például az El País, a Fotogramas, a Qué leer, a Destino, a Triunfo, a La Calle, a Serra d'Or és a Vindicación Feminista.

Hatvannál is több kiállításon mutatkozott be világszerte. 2002-ben elnyerte az Emberi Jogok Intézetének Szolidaritás Díját, 2005-ben pedig a Sant Jordi-keresztet (Szent György-kereszt) – áll a közleményben.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Először láthatók a spanyol fényképészet nagyasszonyának képei Budapesten

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra