Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Emberek tömegei és az UNESCO is tiltakozik a spanyol katedrális tervezett új ajtói ellen

2021. február 22. 15:13 MTI

Több mint 30 ezren írták már alá azt az online petíciót, amely a híres burgosi katedrális tervezett új ajtajai ellen tiltakozik: a kritikusok által "szemet sértőnek" nevezett hatalmas bronzkapukat az UNESCO is ellenzi.

<

A három új ajtót a gótikus építészet egyik legszebb spanyolországi példájaként emlegetett székesegyház megépülésének 800. évfordulója alkalmából rendelték meg - olvasható a The Guardian című brit napilap online kiadásában.

A katedrális illetékesei szerint a díjnyertes művész, Antonio López által tervezett ajtók kortárs műalkotások, amelyek illeszkedni fognak "a már most öt művészeti stílust ötvöző épülethez". Hozzátették, hogy a jelenlegi faajtók régiek és rossz állapotban vannak.

Az Atyaistent, Szűz Máriát és a gyermek Jézust ábrázoló ajtók tervei azonban nem arattak osztatlan sikert.

Az UNESCO Világörökség Központja, a Műemlékek és Műemlékhelyszínek Nemzetközi Tanácsának (ICOMOS) spanyolországi részlege által benyújtott jelentés nyomán nem javasolja a bronzajtók felállítását.

Emellett több mint 30 ezren írták már alá azt a dühös hangvételű online petíciót, amely a "szemet sértő" új ajtók ellen tiltakozik, hangsúlyozva, hogy "semmilyen évforduló nem indokolhatja az örökségünk ilyen megsértését." A petíció megkérdőjelezi továbbá, hogy valóban ez lenne-e a legjobb felhasználása annak az 1,2 millió eurónak, amelyet az ajtókra szánnak.

A katedrális illetékesei a héten kiadott közleményükben "rágalmazási kampány" folytatásával vádolták meg az ellenzőket, kitartva amellett, hogy a projektet a "teljes átláthatóság" és az örökségvédelmi irányelvek szigorú betartása jellemzi.

A végső döntés a Burgosnak otthont adó Kasztília és León autonóm közösség kormányának kezében van.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Emberek tömegei és az UNESCO is tiltakozik a spanyol katedrális tervezett új ajtói ellen

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra