Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Átkozottnak vélte az általa lopott kerámiadarabkákat, inkább visszaküldte Pompejibe

2020. október 13. 14:31 Múlt-kor

Egy kanadai nő 15 éve elcsent néhány leletet Pompeji elpusztult városából, amikor a húszas évei elején ott járt. Most azonban visszaküldte a műkincseket, ugyanis – mint a mellékelt bocsánatkérő levelében írta – sorozatos balszerencse érte őt életében, és úgy véli, az „átkozott” tárgyak hozták ezt rá.

<

A levelet Nicole néven aláírt nő egészen pontosan két mozaikcsempét, egy amfora- és egy kerámiadarabkát postázott el egy pompeji utazási ügynökségnek.

Az asszony 2005-ben járt a híres régészeti kiállítóparkban, ahol sor került az incidensre. Azóta viszontagságok sora kísérte életét, amit a lopás következményének tulajdonít: többek között kétszer diagnosztizáltak nála mellrákot (a második alkalommal mindkét emlőjét el kellett távolítani) és anyagi nehézségekkel is küzdött ő és a családja is.

„Kérem, vegyék vissza őket, balszerencsét hoztak” – öntötte szavakba bánatát.

Mint írta, a lopás idején ő csupán egy darabka történelmet akart szerezni magának, olyat, amivel senki sem büszkélkedhet, azonban „az ereklyékben rengeteg negatív energia lakozik, ami a pusztulás földjéhez kapcsolódik”.

Úgy fogalmazott, hogy megtanulta a leckét és Isten megbocsátását szeretné elnyerni. Továbbá nem szeretné az „átkot” továbbadni a családjának és a gyerekeinek.

Nem Nicole volt az egyetlen, aki magába szállt és megbánta tettét. A Kanadában feladott csomag tartalmazott egy másik bocsánatkérő levelet is, amely egy szintén kanadai házaspártól érkezett. Vallomásuk szerint ők néhány kődarabot loptak a régészeti parkból, a leleteket 2005 után juttatták vissza Olaszországba.

„Elvettük őket anélkül, hogy gondoltunk volna arra a fájdalomra és szenvedésre, amelyeket ezeknek a szegény lelkeknek el kellett szenvedniük a Vezúv kitörésekor és borzasztó haláluk idején” – írták. „Sajnáljuk, kérjük, bocsássanak meg nekünk. Lelkük nyugodjon békében.”

Az eltelt évek során egyébként annyi ellopott műkincs került vissza a Vezúv Kr. u. 79-es kitörésekor megsemmisült Pompejibe, hogy az esdeklő levelekkel együtt külön kiállító helyet hoztak létre a múzeumon belül, ahol ezeket a kalandos utat bejáró leleteket mutatják be.

Többségében szuvenír gyanánt markolnak fel emléktárgyakat a turisták, ám arra is volt már precedens, hogy néhány tolvaj online próbálta meg eladni a műkincseket. Például 2015-ben az eBayen egy olyan tégladarabkát akartak értékesíteni, amelyet még 1958-ban tulajdonítottak el Pompejiből.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Átkozottnak vélte az általa lopott kerámiadarabkákat, inkább visszaküldte Pompejibe

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra