Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Pacelli tiszta, Pius még homályos

2003. szeptember 8. 00:16

Eugenio Pacelli bíboros, a későbbi XII. Pius, amerikai diplomatákkal folytatott magánlevelezésében határozott ellenszenvét fejezi ki a náci rezsimmel szemben, és elítéli azt

<

XII. Pius.
XII. Piusz ügyét a Vatikán azóta vizsgálja, hogy boldoggá és később szentté avatásának kérdése felmerült. Amikor azonban megjelent John Cornwell `Hitler pápája`, illetve James Caroll `Konstantin kardja` című munkája, a folyamat meglehetősen bonyolulttá vált. Mint ismeretes, a publikációk XII. Pius bűnösségét vetik fel a zsidóság faji üldözésében.

Gallagher elmondta: habár a dokumentumok azt illusztrálják, hogy a diplomata Pacelli bíboros magánemberként náciellenes volt, felmentésére nincsenek hivatalos bizonyítékok. De - mint mondja - az újonnan fellelt dokumentumok segítségével eloszlatható az a vélemény, miszerint Piusz "Hitler barátja" volt.

A Pacelli-memorandumra Joseph P. Kennedy iratai között találtak rá fia John F. Kennedy bostoni könyvtárában. Az Angliában szolgálatot teljesítő amerikai nagykövet 1938-ban jutott az okmányhoz, amikor a bíborossal találkozott. Ebben a vatikáni követ személyes véleményét tudatta a nagyköveten keresztül, ahogyan fogalmazott, barátaival, így F.D. Roosevelttel is. Ezekben a nem hivatalos iratokban a bíboros azt sugallja, hogy az ausztriai érseket kényszerítették a nácik megszállását helyeslő nyilatkozataira. S jóllehet az egyház erőtlenségére és elszigeteltségére mentséget talált - "mindennapi harcok a bolsevikok és más, az új árja generáció között fellépő pogányság ellen" - azt azért leszögezte, hogy a nácikkal való megegyezés lehetősége kizárt, mivel a rezsim híján van az emberi jóérzés és a hit minden bizonyítékának

Napvilágra került egy, az eddig a Harvard Egyetem diplomáciai iratai között elfekvő, 1939-ben született feljegyzés is: ebben Alfred W. Klieforth konzul sorai is a bíboros Hitlerrel szemben támasztott ellenszenvét bizonyítják, amelyek Hitlert velejéig romlott embernek és megbízhatatlan gazembernek titulálják.

Gerald P. Fogarty professzor, a vatikáni diplomácia szakértője szerint a dokumentumok tanúság alapján Pacelli bíboros már a '30-as években náciellenes volt, elsősorban azért, mert a rendszer az egyház jogait veszélyeztette. Szerinte a Kennedynek címzett memorandum tartalma már régóta köztudott volt, ám Gallagher volt az első, aki bizonyítani tudta, hogy elküldték azt a Fehér Háznak.

A témában megszólalt Michael R. Marrus, a Toronto Egyetem egyik Holokauszt szakértője is. Véleménye szerint "mivel még mindig sokan vannak azok, akik azt hiszik, hogy az egyház összejátszott a nácikkal, ezek a dokumentumok nagyon fontosak."

A most nyilvánosságra került iratok alapján a történészek egybehangzóan támogatják azt a nézetet, miszerint Pacelli bíborosként nem volt náci szimpatizáns. Ám azt, hogy pápaként a már egy ideje zajló zsidóüldözést miért nem firtatta, illetve, hogy a Holokauszt idején az egyház vezetőjeként miért maradt mégis tétlen, egyelőre semmilyen dokumentum nem magyarázza - olvasható a The New York Times összeállításában.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Pacelli tiszta, Pius még homályos

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra