Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Vandálok a békéért

2003. április 3. 10:57

Vandalizmus áldozata lett Franciaországban egy brit nemzetközösségi háborús temető. Az iraki háború elleni tiltakozásként ismeretlen tettesek vörös festékszóróval Busht és Blairt becsmérlő, kritizáló feliratokat, valamint egy horogkeresztet hagytak maguk után.

<

anti-war graffiti
Etaples, az egyik legnagyobb brit katonai temető Észak-Franciaországban, Boulogne-tól 24 kilométerre délre található, számos első világháborús kórházzal a környékén. A brit Nemzetközösségi Hadisírgondozó Bizottságának kezelésében lévő katonai temetőben 11 ezer többségében brit nemzetközösségi katona nyugszik, akik nagyrészt az első, kisebb részben pedig a második világháborús harcokban estek el.

A katonai temető bejáratánál lévő három tömbből álló emlékművet teleírták az iraki háború elleni tiltakozás szlogenjeivel:
  • A bal oldalára festett felirat: „Ássátok ki a szemeteteket, mert szennyezi a földünket.”
  • A középen található felirat: „Hülye angolok (Rosbeefs), húzzatok haza. Szaddam győzni fog, ti pedig kivéreztek.”
  • Az emlékmű jobb oldalán egy horogkereszt található a „halál a jenkikre” felirat társaságában, alatta pedig „Bush és Blair nemzetközi bíróság előtt feleljen” felirat szerepelt.
    A temető központi emlékművére festékszóróval fújt feliratokat két munkás két nap alatt távolította el a francia hatóságok és a brit hadisírgondozó szervezet megbízásából, de csak az után, hogy kétbusznyi angol turista is megtekintette. A francia hatóságok azonnali vizsgálatot kezdtek a francia országgyűlés alelnöke által „barbár, szörnyeteg, megvetendő” alakoknak titulált elkövetők felkutatására.

    Brit és francia politikusok egyaránt hasonlóan élesen felemelték a hangjukat a vandalizmus láttán. Jack Lang, volt francia művelődési miniszter (1981-1986; 1988-1993) és a terület országgyűlési képviselője a parlamentben elmondta: „Az amerikai és a brit kormánnyal való nézeteltérésünk semmilyen körülmények között nem jelentheti olyan emberek emlékének a megtagadását, akik a mi országunkért áldozták fel életüket.” Michael Ancram, a brit árnyékkormány külügyminisztere szerint: „Ha az ott nyugvó katonák nem szabadították volna fel Franciaországot, a mostani vandálok sem élvezhetnék azt a szabadságot, amellyel éppen annyira visszaélnek.”

    Tim Reeves a brit Nemzetközösségi Hadisírgondozó Bizottságának igazgatója elmondta, remélhetőleg az emlékezet helyei nem válnak az iraki háború elleni politikai tiltakozás kifejezésének áldozatává – különösen egy olyan országban, ahol erre a célra a demokratikus jogok állampolgári érvényesítésének legitim módjai is elérhetők.

    A Le Monde és a TF1 televíziós csatorna által márciusban megrendelt közvéleménykutatás adatai szerint a franciák majd háromnegyede (74%) szerint Chirac nem ment eléggé messze a Fehér Ház elleni kritikában. A francia elnök háborút elítélő állásfoglalásának támogatottsága különösen a baloldali szavazók, a 35 év alattiak és a vezető beosztásúak között erős.

    Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

    Miért támogassam a Múlt-kort?

    Vandálok a békéért

  • Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

    2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

    Ízelítő a Magazinból

    További friss hírek

    Legolvasottabb cikkeink

    Facebook Twitter Tumblr

     

    Váltás az asztali verzióra