Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Tovább folyik a titkolózás Eichmannról

2013. június 28. 10:13 MTI

Továbbra sem hozzák teljes körűen nyilvánosságra a német hírszerzés (BND) titkos aktáit Adolf Eichmann egykori náci vezetőről - így döntött csütörtökön a német szövetségi bíróság. A dokumentumok további információkat szolgáltathatnának arról, hol tartózkodott Eichmann az 1950-es években.

<

A bíróság elutasította a Bild című lap újságírójának keresetét, hogy tegyék teljesen elérhetővé a nyilvánosság számára a német hírszerzés titkos aktáit, amelyek további információkat szolgáltathatnának arról, hol tartózkodott Eichmann az 1950-es években.

Az újságírónak a szövetségi bíróságnál egy tavalyi eljárás során sikerült elérnie, hogy engedélyezzék az akták egy részének publikálását. Ebből derült ki, hogy az úgynevezett Gehlen-szervezet (a mai BND, a Szövetségi Hírszerző Szolgálat elődje) már 1952-ben ismerte a volt SS-alezredes argentínai búvóhelyét. A bíróság jelen esetben úgy ítélte meg, hogy a hírszerzésnek jogában áll visszatartani az aktákat.

Adolf Eichmann a Harmadik Birodalomban a zsidókérdés "végső megoldásának" felelőse volt, 1942-től ő is szervezte és irányította a megszállt országokban élő zsidók koncentrációs táborokba hurcolását. A II. világháború után Argentínába szökött, ahol álnéven élt és dolgozott mint egy városi vízmű tisztviselője. 1960-ban az izraeli titkosszolgálat elrabolta és Izraelbe szállította, ahol 1962-ben halálra ítélték és kivégezték.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?


	Tovább folyik a titkolózás Eichmannról

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra