Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

A kulturális népirtás következménye a tibetiek önégetése

2011. november 7. 13:02 MTI

A már szinte "kulturális népirtással" felérő szigorú kínai felügyelet áll a dél-kínai önégetések hátterében - jelentette ki hétfőn Tokióban a dalai láma.

<

Legkevesebb 11 tibeti gyújtotta fel magát idén tiltakozásul a kínai vezetés elnyomó politikája ellen. Az esetek többsége a Szecsuan (Sichuan) tartománybeli, túlnyomórészt tibetiek lakta Apa (Aba) megyében történt.

A tibeti kisebbség vallási és szellemi vezetője sajtóértekezletén hangsúlyozta, hogy "még a Tibetbe látogató kínaiak is tapasztalhatják, milyen szörnyű a helyzet (...) egyfajta kulturális népirtás folyik". A kínai tisztviselők az elmúlt 10-15 évben keményítettek Tibet elleni politikájukon, ezért történnek ilyen szomorú események, amelyek a kilátástalanság következményei - tette hozzá.

A múlt héten egy szerzetesnő belehalt abba, hogy felgyújtotta magát, míg egy másik tibeti múlt pénteken Kína indiai nagykövetsége előtt lobbantotta lángra ruháját, és a lábán súlyos égési sérüléseket szenvedett. Peking szerint a dalai lámának, aki 1959-ben menekült Tibetből Indiába egy sikertelen felkelést követően, viselnie kell a felelősséget az önégetésekért.

Kína, amely vaskézzel kormányozza Tibetet, amióta a kommunista hadsereg bevonult a területre 1950-ben, azt állítja, hogy a dalai láma az erőszakos szeparatizmus támogatója, de ezt a tibeti vallási vezető tagadja. Hétfőn is azt hangoztatta, hogy teljesen elkötelezettek az erőszakmentesség elve iránt, az általa képviselt politika pedig igazi autonómiát akar Tibet számára, nem elszakadást Kínától.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?


	A kulturális népirtás következménye a tibetiek önégetése

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra