Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Michelangelo vagyona

2002. december 20. 10:22

A fukar Michelangelo eltitkolta hatalmas vagyonát, s azt a benyomást próbálta kelteni, hogy patronálói, különösen a pápa, igazságtalanul bánnak vele, holott éppen az ellenkezője volt igaz.

<

panaszkodott
Michelangelo (1475 – 1564), aki a Vatikán Sixtus-kápolnájának mennyezetét festette, és megtervezte a Szent Péter Bazilikát, elhitette az egész világgal, hogy szegény, holott csupán túlságosan fukar volt ahhoz, hogy megmutassa hatalmas méreteket öltő vagyonát, mondja az amerikai művészettörténész Rab Hatfield.

„Michelangelo az a különös fajta ember volt, aki kicsit paranoiás, és nem elég őszinte ahhoz, hogy hihetetlen gazdagságát beismerje” - mondja Rab Hatfield a firenzei Syracusa Egyetem művészettörténész professzora.

Habár Michelangelo idősebb korában arról panaszkodott, hogy szegénységben él, hatalmas vagyont halmozott fel az olyan mestermunkái révén, mint például a ragyogó Dávid szobor. Mr. Hatfield két bankszámlát és további számos egyéb vásárlásról tanúskodó számlát tárt fel, amelyek alapján arra a következtetésre jutott, hogy a termékeny festő, szobrász, építész 50.000 arany dukát értékű vagyonnal rendelkezett halálakor 1564-ben. Többel, mint amennyivel bármelyik korabeli herceg. „Ez tényleg hatalmas mennyiségű pénz volt.”- állítja Hatfield a most megjelent Michelangelo vagyona című könyvében.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Michelangelo vagyona

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra