Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Peking hallani sem akar a dalai láma utódlásának új rendjéről

2011. szeptember 27. 13:23 MTI

Peking visszautasítja a 14. dalai láma tervét saját utódlásának meghatározásáról, s ragaszkodik a reinkarnáción alapuló kiválasztás hagyományos eljárásához, benne a tisztségnek a központi kormány általi jóváhagyásához - derül ki a kínai hivatalos közlésekből.

<

A 76 éves dalai láma a hétvégén kijelentette: "90 éves kora körül", miután buddhista tudósokkal konzultált, meg fogja határozni, hogy halála után megmaradjon-e a dalai láma intézménye, folytatódjon-e az újraszületett megkeresése és kiválasztása, s ha igen, miképpen történjen az.

A dalai lámának nincs joga utódját kijelölni, a legfőbb tibeti vallási vezető reinkarnációját pedig a kínai központi kormánynak hivatalosan meg kell erősítenie tisztségében - mondta tájékoztatóján a dalai láma szavainak kommentálásra kért kínai külügyi szóvivő.

Az indiai emigrációban élő vallási vezető közleményében arra is kitért, hogy amennyiben marad a kiválasztás, pontos leírást fog adni az eljárás rendjére, s azt is kilátásba helyezte, hogy reinkarnációját Kínán kívüli területen fogják megtalálni, illetve utalt rá: elképzelhető, hogy megválasztják vagy maga nevezi ki az utódját, aki nő is lehet. Miután a dalai láma találkozott a négy tibeti szekta vezetőivel, egyértelművé tette: elfogadhatatlannak tartja, hogy valakik politikai célú választással jelöljék ki utódját, s konkrétan is utalt a kínai népköztársaságbeliekre.

A Hszinhua hírügynökség hétfői kommentárja összefoglalja a dalai láma javaslatait, amelyeket nem tart újnak, s kiemeli: az élő Buddhák reinkarnációjának megtalálása mindig szigorú történelmi szokások és egyházi szertartások szerint történt; a dalai láma tisztségéhez 1653-tól mindig szükség volt a kínai központi kormány megerősítésére.

A kommentár "politikai szerzetesként" írja le a Nobel-békedíjas dalai lámát, aki több könyvében "Tibet függetlenségéért prédikált, és ócsárolta a Kínai Kommunista Pártot", s aki - mint a példa mutatja - nem hajlandó felhagyni a politizálással, nem tud kikerülni a reflektorfényből.

A dalai láma pontosan tudja, miért számít fontosnak a nemzetközi politikai arénában, és nincs ellenére, hogy időről időre egyes nyugatiak a saját céljaikra használják fel, hogy nyomást gyakoroljanak Kínára - áll a kommentárban, amelynek szerzői úgy vélik: a dalai lámának a buddhizmus alapítójának, Sákjamuninak a tanításait kellene követnie, keresve a dharmát ahelyett, hogy a saját reinkarnációja miatt aggódik.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Peking hallani sem akar a dalai láma utódlásának új rendjéről

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra