Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

A római időket idézi a Borostyánkő expedíció

2011. július 7. 09:24 MTI

"Borostyánokkal megrakott" római kocsi fogadási ceremóniájával és amfiteátrumi játékokkal, bíborszegélyes tógába öltözött szenátorokkal és légiós egységekkel idézik meg a Római Birodalom mindennapjait a hétvégén Sopronban, a Borostyánút menti egykori Scarbantiában.

<

A Borostyánkő expedíció elnevezésű nemzetközi programban Magyarországot Sopron képviseli. Az Európai Bizottság anyagi támogatásával megvalósuló projekt a Borostyánút újrafelfedezésére, a római kor egyik legjelentősebb kereskedelmi útvonala mentén található régészeti és kulturális emlékekre kívánja felhívni a figyelmet - mondta a szervező Scarbantia Társaság elnöke. Gömöri János régész ismertetése szerint a lengyelországi Kalisz város nyerte el az uniós projektet Szlovákia, Olaszország, Szlovénia és Magyarország bevonásával.

A rendezvény jelképe egy római kocsi. Ennek ünnepélyes fogadásán Scarbantia fórumán vasárnap megjelennek a bíborszegélyes tógába öltözött szenátorok, a scarbantiai, a savariai (ma Szombathely) és a brigetiói (ma Szőny) légiós egységek római páncélzattal, sisakkal és fegyverzettel. A fórumról a sokadalom kíséri a római kocsit a Bécsi dombon lévő amfiteátrumba, ahol harci játékot láthat majd a közönség. A dramaturgia szerint a borostyánszállítmányra váró kelták csapnak össze a római légiósokkal. Végül a honfoglalás kori íjászok is megjelennek.

A vasárnapi látványosságot megelőzően szombaton megnyílik Markus Zohner fotókiállítása a Liszt Ferenc Kulturális Központban. Anyagát az ausztriai Poysdorfban működő Osztrák Borostyánkő Út Egyesület kölcsönözte az Ikva-parti városnak. A svájci író, színházi rendező Velencétől Szentpétervárig 4000 kilométert gyalogolt végig a Borostyánkő úton, s eközben megörökítette a látottakat. Sopronban ez alkalommal a Scarbantia Emlékéremmel tűntetik ki az alkotót.

Ugyancsak szombaton a Lengyel Tudományos Akadémia Föld Múzeumának kölcsönkiállítása nyílik meg a Soproni Múzeumban. A tárlat bemutatja az észak aranyának nevezett baltikumi nyers borostyánkövet és a féldrágakő feldolgozásának koronkénti változásairól is képet ad. A soproni program társrendezője a helyi múzeum és a Pro Kultúra Nonprofit Kft.

A Borostyánutat az 1. század elején építették ki, hadi és kereskedelmi célokat szolgált. Az észak-déli irányú út a Balti-tenger vidékét kötötte össze az Adriával. Magyarország nyugati részén, Szombathelyen és Zalalövőn (Salla) keresztül húzódott az út, amelyen a borostyánkövet szállították északról Itáliába és Görögországba.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A római időket idézi a Borostyánkő expedíció

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra