Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Uniós támogatással turisztikai fejlesztések Gorsiumban

2011. május 5. 11:01 MTI

Európai uniós támogatással valósítanak meg több, a régészeti park vonzerejét növelő turisztikai célú fejlesztést a táci Gorsiumban; a mintegy 860 millió forint értékű projekt 85 százalékát pályázaton nyerte el a Fejér Megyei Múzeumok Igazgatósága.

<

A munkálatok várhatóan a nyár vége felé kezdődnek meg, és 2012 végére fejeződnek be - mondta Demeter Zsófia megyei múzeumigazgató. A projekt keretében korszerű látogatóközpontot építenek, amelyben a szolgáltató létesítmények mellett két kiállítótér is helyet kap. Elvégzik a műemlék Zichy-pince helyreállítását, és falai között tematikus kőemlék kiállítást rendeznek be.

A gorsiumi feltárások legértékesebb régészeti emlékei közé tartoznak azok a római kori freskók, amelyek mindegyikének bemutatására most nincs lehetőség. A fejlesztés során viszont védőépületet kap az úgynevezett freskós ház, ahol a kialakított kiállítótérben több faliképben gyönyörködhetnek majd a látogatók.

Helyreállítják, és az ókorban szokásos módon rendezik be a lakomatermet és annak pincéjét. A régészeti park délkeleti oldalán pedig rekonstruálják a 4. századi települést körülvevő városfalat, és a műemléki szempontok maximális figyelembevételével felépítik annak egyik oldalát, valamint egyik saroktornyát.

A Tác község melletti Gorsium a római korban Közép-Európa és Pannónia jelentős települése, vallási központ, a császárkultusz és a tartománygyűlés színhelye volt. Mivel soha nem épült fölé település, valóságos római kori régészeti kincsestár. Az egykori Római Birodalom 42 szent kerületéből egyedül ez tárható fel és mutatható be teljes terjedelmében, de a föld alatt rejtőző emlékeknek mindeddig csak kis részét sikerült kibontani, így feltárása még évtizedekre munkát adhat a régészeknek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Uniós támogatással turisztikai fejlesztések Gorsiumban

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra