Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Római pincét tárnak fel Aquincum szívében

2010. május 18. 08:24

A második világháború alatt egyszer már megtalálták az úgynevezett festőlakást Aquincumban, de a szakemberek attól tartottak, hogy a lőtér építésekor minden részlete megsemmisült. Ám mint kiderült, szerencsére épen maradt egy római kori pince is - írja a műemlékem.hu.

<

„Nagy Tibor tárta fel ezt a területet a negyvenes évek első felében, a második világháború alatt. A lehetőségekhez képest jól dokumentálta az itteni leleteket, amire nagy szükség is volt, hiszen a lőtér építésekor a földmunkák miatt nagy pusztítás volt várható” – mondta el a műemlékem.hu-nak Láng Orsolya, az Aquincumi Múzeum ásatásvezető régésze. A szakemberek ezért tartottak tőle, hogy a világháborús építkezés közepette minden ókori rom megsemmisült a területen, ám a napokban kezdődött feltárás szerencsére nem igazolta a félelmeiket.

„A festőlakásnak, ennek a festményekkel gazdagon díszített épületnek a keleti része viszonylag épségben maradt meg” – jelentette ki Láng Orsolya. Ám a festőlakásnál is épebben maradt meg az egykori épülethez tartozó pince. Már a restaurálás előtt is pontosan kivehetőek a levezető lépcső egykori fokai, a falakon megmaradt 1700-1800 éves vakolat, valamint a két szellőzőablak. Az egyik elé – talán, hogy ne szivárogjon be a csapadék – kis árnyékoló falat építettek.

„Ha megnézzük a falak alsó részét, láthatóak az egymástól szabályos távolságra lévő vésett lyukak” – mondta a régész. A pince földpadlója fölött ugyanis egy faácsolatra rögzített deszkapadló lehetett, hogy az ott tárolt értékek – valószínűleg élelem és termények – ne dohosodjanak meg.

„Még korántsem értünk a feltárás végére, de az már biztos, hogy hamarosan a látogatók is megnézhetik majd a pincét” – tette hozzá Láng Orsolya. Ha lemenni nem is lehet majd az épen maradt lépcsőn, üveglap alatt mindenképpen megtekinthető lesz majd.

Versenyt futnak az esővel a régészek – a cikk folytatása és az első képek a római pincéről a műemlékem.hu magazinjában

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Római pincét tárnak fel Aquincum szívében

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra