Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

A halottak titkai Aquincumban

2010. május 6. 09:48 Régészet Budapesten

Egy különös, "hétfejű" ember; rejtélyes aquincumi múmiák; sírokba temetett szörnyű átkok. Június 6-án, vasárnap Lassányi Gábor régész és Bernert Zsolt antropológus előadásból fény derül az aquincumi temetők titkaira.

<

A mai Óbuda területén az elmúlt másfél évszázadban több ezer ókori sírt tártak fel a régészek. A nagyközönségnek szóló, ismeretterjesztő előadáson ezeknek a feltárásoknak néhány eredményét mutatják be az előadók.

Szó lesz az ókori rómaiak túlvilágképéről, és temetkezési szokásairól, a sírokban talált kincsekről és egyszerű használati tárgyakról, valamint a sírrablók gyomorforgató „szakmájáról”. Az érdeklődők megismerhetik az antropológusok munkáját és hogy mit lehet a csontok alapján megtudni az egykor élt emberekről és életmódjukról.

Az előadók:

Dr. Lassányi Gábor régész, az Aquincumi Múzeum munkatársa, 2005-óta vezeti Aquincum polgárvárosnak keleti temetőjének feltárását.

Bernert Zsolt antropológus, a Természettudományi Múzeum Embertani Tárának munkatársa, a régészeti korú emberi maradványok specialistája, aki munkája során eddig több ezer holttestet vizsgált az őskortól a modern korig.

Helyszín: BTM Aquincumi Múzeum, III. Szentendrei út 135.
Időpont: 2010. június 6., vasárnap 11.00
Megközelíthető: 34, 106, 134 buszokkal vagy a szentendrei/békásmegyeri HÉV-vel (Aquincum és Kaszásdűlő megállók között félúton)

Jegyár, mely tartalmazza a múzeumlátogatás és az előadás díját is:
Felnőtt: 850,- Ft
Diák/nyugdíjas: 450,- Ft
Családi: 1.700,- Ft

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A halottak titkai Aquincumban

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra