Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Csomakőrösön emlékeztek a székely világutazóra

2010. április 16. 14:36 MTI

Székely volt, aki elindult Keletre, hogy viszontagságos utakon keresztül megtalálja a magyarok őshazáját, de nem csak utazóként vált híressé, a világ nyelvtudósként is ismeri őt, és két új tudományágnak - a tibetológiának és a buddhizmusnak - vált atyjává - idézte fel Kőrösi Csoma Sándor sokrétű, egyetemes kultúrát gazdagító életét Kelemen Hunor romániai kulturális és örökségvédelmi miniszter az egykori tudós szülővárosában, Csomakőrösön.

<

A miniszter nyitotta meg azt a rendezvénysorozatot, amelyet az UNESCO által meghirdetett, a Kultúrák Közeledése Nemzetközi Évének jegyében szervezett a román Kulturális és Örökségvédelmi Minisztérium, Kovászna Megye Tanácsa, a Kőrösi Csoma Sándor Közművelődési Egyesület és az Árkosi Kulturális Központ.

Kelemen Hunor emlékeztetett arra: a nagy székely kutató és zarándok célja az volt, hogy megtalálja a magyar őshazát, hiszen nemcsak az ő tudatában, hanem az egész magyarságéban élt és él a mai napig a keleti eredet. "A magyarság őshazáját ugyan nem sikerült megtalálnia, de egészen kimagasló örökséget hagyott nemcsak a magyar közösségre, hanem más nemzeti közösségekre is, a világra" - mondta a miniszter, jelezve: a Kőrösi-életút másik két állomásán - Göttingában ősszel, Dardzsilingben pedig télen - folytatódik a művelődéstörténeti örökségre való emlékezés, tudományos munka.

Kelemen Hunor és Tamás Sándor, Kovászna megyei tanácselnök a Kőrösi Csoma Sándor emlékház meglátogatása után Kovásznán, a Clermont szálloda konferenciatermében köszöntötte a Kőrösi Csoma Sándor - Az életút három állomása (Three Stations) című nemzetközi konferencia előadóit és résztvevőit. A tanácskozás címe arra a három helyszínre (Dardzsiling, Göttinga, Csomakőrös) utal, amely Kőrösi Csoma Sándor munkásságában meghatározó szerepet játszott.

Az immár huszonegyedik alkalommal megrendezett emléknapokon jelentős számú tudós és kutató jelent, a rendezvénysorozat védnöke idén is Füzes Oszkár László, Magyarország bukaresti nagykövete volt. Most először meghívták azoknak az országoknak a nagyköveteit és képviselőit is, amelyeket Kőrösi Csoma Sándor zarándokútja során érintett. Így jelen volt Mohammed El Dib libanoni, Debashish Chakravarti indiai nagykövet, valamint a szíriai nagykövetség tanácsadója Ahmed Al Zaoubi.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Csomakőrösön emlékeztek a székely világutazóra

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra