Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Hitler katonai adatlapja az interneten

2009. december 9. 15:44 MTI

Többek között Adolf Hitler náci diktátor első világháborús katonai adatlapját is feltette az internetre egy brit családfakutató honlap.

<

Az Ancerstry.co.uk 1,5 millió bajor I. világháborús katona adatainak közzétételét kezdte meg adatbázisában.

A müncheni állami levéltárból származó dokumentumok között található Adolf Hitler 25 éves önkéntes adatlapja is. A bejegyzések szerint "katolikus", foglalkozására nézve "művész" és a hadseregben biciklis futárnak osztották be. Az volt a feladata, hogy a harcmezőn szolgáló egységek és a parancsnokság között szállítsa oda-vissza az üzeneteket.

A bejegyzésekből kiderül, hogy többször is megsebesült az I. világháború alatt. Egyszer könnyebben, 1916 októberében a Le Barque közelében lezajlott tüzérségi támadás során. Két évvel később viszont kórházba került, mert La Montagne-nál gázmérgezést szenvedett. Több kitüntetés is szerepelt a lapján, egyebek mellett kétszer kapta meg a Vaskeresztet.

Mint a müncheni levéltárral együttműködésben álló Ancestry.co.uk nemzetközi tartalomért felelős igazgatója közleményében kifejtette: "Németország egyre természetesebbnek tartja, hogy megismerje saját katonai múltját, és - különösen az első világháború vonatkozásában - fontos, hogy mindegy, melyik oldalon harcoltak az elődeink, mindannyiunknak megvan a lehetősége, hogy emlékezzünk rájuk". Dan Jones igazgató hozzátette: az elmúlt évszázadban sok német vándorolt ki a világ számos országába, és az adatok közzététele érdekes lehet számukra.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Hitler katonai adatlapja az interneten

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra