Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

80 éves az Opus Dei

2008. október 2. 17:55 MTI

Ma ünnepli alapításának 80. évfordulóját az Opus Dei katolikus egyházi szervezet, és a születésnapot egy alapítójának, José Maria Escriva de Balaguernek életéről szóló rajzfilm kibocsátásával kívánja emlékezetessé tenni.

<

Az Opus Dei egy egyházi szervezet, amelyet egy spanyol pap, Josemaría Escrivá de Balaguer, alapított Madridban, 1928. október 2-án. A szervezetet a Katolikus Egyház 1951-ben ismerte el, s 1982 óta személyi prelaturaként működik. A szervezet meghirdetett célja a tagjai, követői részére a keresztény szellemiség, a katolicizmus erősítése saját hivatásbeli „méhecskeszorgalmú” munkával, a családi és a társadalmi életben végzett szerepvállalással.

Az Opus Dei úgy bizonyos egyházi, mint világi körökben vitatott; burkolt hatalmi szerepet látnak (különösen a Vatikáni Bankban végzett vezető) tevékenysége mögött. A szervezet egyik fő célja, hogy a "vasárnapi kereszténység" helyett a hit és a vallási élet fontosabb legyen a tagok életében a világi életnél.

A Szentszék II. János Pál pápa éveiben működését támogatta, alapítóját boldoggá, majd rövid idő elteltével szentté avatta. A szervezet áttételesen az érdeklődés középpontjába került, amikor Dan Brown: A da Vinci-kód című könyvében túlzott mértékben dramatizálva, fantasztikus elemekkel fűszerezve mutatta ba az Opus Dei szervezetet, és gyakorlatait. További információk a szervezetről

A mostani megemlékezés mintegy a Da Vinci-kód ellensúlyozását is szolgálja: abban a szrvezet egyik szerzetese játssza a gonosz szerepét – bár az Opus Deinek nincsenek is szerzetesei. Escriva de Balaguerről a rend játékfilm készítését is szorgalmazza, az olasz televízió már foglalkozik a tervvel.

Az ANSA hírügynökség megjegyzi, hogy a Da Vinci-kód ellenségesen ábrázolta ugyan az Opus Deit, de megnövelte iránta az érdeklődést: az utóbbi időben nőtt a szervezet tagjainak száma, és a római Bruno Buozzi úton lévő központjában tervek készülnek a rend kelet-európai, oroszországi, sőt kínai befolyásának kiterjesztésére.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

80 éves az Opus Dei

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra