Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

A politikai szexbotrányok pikáns története

2008. április 3. 12:00

<

Britek, kanadaiak és franciák

A legnagyobb kanadai szexbotrány Gerda Munsinger nevéhez fűződik. A kelet-német prostituált és szovjet kém gyümölcsöző kapcsolatot tartott fenn John Diefenbaker kormányának két miniszterével is. 1961-ben csendben kiutasították az országból, az egyik miniszter, Pierre Sevigny, pedig 1963-ban lemondott. Az ügy csak 1966-ban került nyilvánosságra. A másik miniszter, George Hees, azzal bűnhődött, hogy a párt vezetéséért folyó harcban alulmaradt.

Pierre Trudeau agglegény miniszterelnökként igen aktív életet élt, mígnem 1971-ben feleségül vette a nála 30 évvel fiatalabb Margaret Sinclairt. Válásuk némi szimpátiát hozott az idős politikusnak, aki 1968 és 1984 között szinte egyfolytában miniszterelnök maradt.

Az utóbbi időkben a szerelem és a politika kéz a kézben jár. A konzervatív Peter MacKay és Belinda Stronach viszonya akkor ért véget, amikor Stronach átnyergelt a liberálisokhoz. MacKay teljesen összetört. Stronach később Tie Domi, jégkorongozó válása kapcsán került a címlapokra, mint "másik nő", ő azonban tagadta, hogy bármi köze lenne Domi házassági problémáihoz. Domi és Stronach egy ideig találkozgattak, de kapcsolatuk 2007 szeptemberére már véget ért. 2006 közepén Stronachot még Clintonnal is összeboronálták, ezenkívül a Toronto Life kiderítette, hogy 1999-ben, néhány nappal a halálát okozó repülő-szerencsétlenség előtt, az ifjabb John F. Kennedy arra kérte Stronachot, hogy támogassa politikai magazinját.

Anglia a parlamentáris demokrácia bölcsője, és mint ilyen, a szexbotrányok hazája is. Az egyik legemlékezetesebb botrány John Profumo, egykori hadügyminiszter nevéhez fűződik, aki kapcsolatot tartott fenn egy Christine Keeler nevű callgirl-lel, aki egyben Jevgenyij Ivanov, szovjet katonai attasé szeretője is volt. És mindez a hidegháború kellős közepén történt. 1962 októberében tört ki a kubai rakétaválság, amikor a világ egy atomháború fenyegetésében élt. A botrány is ekkor robbant ki. 1963 elején Profumo mindent tagadott, és azzal fenyegetőzött, hogy mindenkit beperel, aki ilyesmit állít. Júniusban azonban már nem volt a helyén. Bevallotta, hogy hazudott és félrevezette az Alsóházat. Keeler és egy másik lány, Mandie Rice-Davies, rövid időre a címlapokra került (a történetet meg is filmesítették).

1994-ben Stephen Milligan, konzervatív képviselőt, aki valószínűleg a egy szexuális játéknak (a szeretkezés közbeni fojtogatásnak) esett áldozatul, otthonában holtan találták.

Miközben nem minden politikus szexőrült, számos országban és kultúrában találhatunk arra példát, hogy a politika és a szex szorosan összefonódik. A házasságon kívüli kapcsolatok azonban mindenhol erkölcsileg kifogásolhatónak számítanak, különösen az Egyesült Államokban, ahol ilyen ügyekben szívesen hivatkoznak a puritán gyökerekre. Érdekes azonban, hogy Francois Mitterand szeretője 1996-ban ott lehetett az egykori elnök temetésén.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A politikai szexbotrányok pikáns története

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra