Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Búvárrégészek keresik Mária királyné kincsét

2008. február 21. 10:00

Tavasszal megkezdődhet a Dunakanyarban azoknak az évszázadokkal ezelőtt, kincsekkel teli elsüllyedt hajóknak a felkutatása, amelyekkel Mária királyné menekült Bécsbe a mohácsi vész után.

<

Tóth J. Attila, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal régésze elmondta, hogy 25-30 önkéntes búvár kezdi keresni a mederfenéken, az iszapban megbújó történelemi relikviákat. Az indulás költségeit 10 ezer dollár adománnyal az amerikai Hungaria Nostra Foundation civil szervezet fedezi. Ebből az összegből speciális gumicsónakot vásárolnak, továbbá egy szonárt, amellyel a víz alatt pásztázva monitoron lehet követni, mit rejt a partmenti mély.

Eddig ennyit találtak belőle

A krónikák szerint a mohácsi vész után a Csele patakba fúlt ll. Lajos király fiatal özvegye aranyakkal, ékszerekkel megrakott hajókon Bécs felé vette az irányt, ám Esztergom közelében haramiák támadtak a flottára, a hajók - valószínűleg dereglyék - egy része az öldöklés közepette elsüllyedt.

A hullámsírból azóta sem került elő egyetlen hajó sem, ám több beszédes lelet tanúsága szerint felbecsülhetetlen értékek lehetnek itt. Legutóbb például a szobi Börzsöny Múzeum Baráti Kör tagja alacsony vízálláskor egy zátonynál régi hajóbordára és egy iszkábaszegre bukkant, ezt a fémkapcsot használták elődeink a hajótest tömítésére - mondta a szakember.

A terv szerint márciusban az Esztergom és Dömös közötti folyószakasz két partját veszik vizsgálat alá. Tóth J. Attila szerint lépésről-lépésre haladva, egymást váltva egyszerre 3-4 ember kutatja majd a víz alatti, titkokat rejtő birodalmat és GPS segítségével jelölik be az eligazodáshoz szükséges pontokat. Arra is van esély, hogy a keresett hajókon kívül más leletek is a hanglokátor látókörébe kerülnek. Alighanem római kori hajók roncsai is fellelhetők itt, ami azért nagy érték a régészek számára, mert azt ma sem tudják pontosan, hogyan is nézett ki 2000 éve egy dunai vízijármű.

A munkálatokat szervező Magyar Régészeti és Művészettörténeti Társulat a hosszadalmasnak ígérkező kutatások további, több millió forintos költségeinek előteremtésére újabb szponzorokat igyekszik megnyerni. Ha a hajóroncsokból előkerülnek a mesés kincsek, úgy ez a magyar állam tulajdonát képezi. Az esetleges érméket, ékszereket és más értékeket az esztergomi Balassa Bálint Múzeumban tekinthetik meg az érdeklődők - hívta fel a figyelmet Tóth J. Attila.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Búvárrégészek keresik Mária királyné kincsét

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra