Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Előkerült a keresztény mártírok hiányzó listája

2008. február 20. 16:00

Egyiptomban egy középkori monostor padlója alatt igazi kincsesbányát találtak: a korai egyház ötödik századi, teljesen ismeretlen mártíriumára bukkantak rá.

<

Deir al-Szurian

A ma Törökországban található Edesszában az 5. század elején készítették el azon mártírok listáját, akik a viszonylag újnak számító kereszténység miatt haltak vértanúhalált Perzsiában. A szerző a kódexlap oldalán a dátumot is feltüntette, így ennek alapján tudjuk, hogy az 411 novemberében készült.

A mártírok szerencsétlenségére azonban a történelem mindannyiukról megfeledkezett: a neveiket tartalmazó lapot ugyanis kitépték a könyvből, amely 1840 óta a British Library tulajdonában van. A hiányzó oldal a kódex első tudományos vizsgálata óta izgatta a történészek és könyvtárosok fantáziáját: nemrég azonban a lapot több más töredékkel együtt megtalálták az egyiptomi Deir al-Szurian monostorban.

A töredékeket az intézmény padlózata alatt több más értékes ókori könyvritkasággal együtt fedezték fel, és a kutatók most az 1000 éve elveszett kéziratok katalogizálásán dolgoznak. Az Oxfordi Egyetem kutatója, a lapokat azonosító Dr. Sebastian Brock szerint az már most is bizonyos, hogy ez a legrégebbi, ma is létező keresztény dokumentum.

Elmondása szerint a mártírok listája három töredékből áll, és annak azonosítása a könnyen megkülönböztethető kézírás miatt nem volt túl nehéz. Szerinte a lista nagyon fontos lehet az egyháztörténészek számára, hiszen a nevek legtöbbjével most találkoztak első alkalommal, és ezáltal sok ismeretlen részlettel gazdagodott a korszak és a térség története. Szerinte Perzsiában azért halhattak sokan mártírhalált, mert Róma akkor már hivatalosan a kereszténységet követte, és az ellenséges szomszédaik üldözték a hasonló vallásúakat.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Előkerült a keresztény mártírok hiányzó listája

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra