Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Templomfoglalók veszélyeztetik a thai világörökséget

2008. február 18. 09:00

Illegális templomfoglalók miatt elveszítheti világörökség-státusát Thaiföld ősi fővárosa, Ajutthaja (Ayutthaya) - ettől tartanak a thai hatóságok.

<

Az ősi és elhagyatott Voracset templomot (Wat Worachet) már öt éve engedély nélkül birtokba vették egyes csoportok, amelyek azt állítják magukról, hogy természetfölötti erővel rendelkeznek, és anyagi haszonszerzés céljából `babonás rítusokat` végeznek a védett területre csődített tömeg előtt.

A templomfoglalók - egy-egy szerzetesekből, szerzetesnőkből, illetve médiumokból álló csoport - ellen már vádat emeltek műemlékrongálás címén, de mindeddig mindhiába kergették ki őket a pusztuló buddhista templomkomplexum területéről. Továbbra is a kolostoregyüttes területén tanyáznak például az apácák, akiket arra már sikerült rábírni, hogy felhagyjanak drogosok "kezelésével", ami abból állt, hogy leláncolva tartották a szerencsétleneket. A környékbelieket felháborították a szerzetesnők azzal a védekezésükkel, hogy "ez a legjobb módszer a gyógyításra".

A védett területre tavaly nyáron beszivárgott egy újabb csoport, amely azt állítja, hogy természetfölötti hatalommal rendelkezik és nagy tömegeket vonz a helyszínre a hatóságok által "babonás rituáléknak" nevezett rendezvényeivel. A három csoport tavaly október végén több mint ezer embert csődített a templomba egyetlen napon, de más-más rendezvénnyel. Decemberben a rendőrség lerombolta az illegális építményeket, de a templomfoglalók újra és újra visszaszivárognak.

Az ajutthajai kormányzó attól tart, hogy az illegális templomfoglalás, a "különös és félrevezető szertartásokkal" együtt, világörökség-státusába kerülhet a régi Sziám második fővárosának, amelyet 1991-ben vett fel listájára az UNESCO. A Bangkoktól 75 kilométerre északra fekvő folyóparti műemlékváros 1358-tól 1767-ig volt az ország második fővárosa az északi Szukhothai (1238-1358) után.

A Szépművészeti Hivatal azt tervezi, hogy miután sikerült kiebrudalni a szektákat, más helyről verbuvál "igazi" szerzeteseket a Voracset-kolostorba, amelyet újra élő, aktív vallási központtá változtatnak.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Templomfoglalók veszélyeztetik a thai világörökséget

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra