Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Hitler bukását jósolták Hindenburg alternatívái

2008. február 1. 11:00

A berlini Humboldt Egyetem egyik professzora szerint 1933-ban Paul von Hindenburg akkori elnöknek más alternatívái is lehettek volna.

<

A 69 éves Heinrich August Winkler, a nemzetiszocializmus korszakának egyik legnevesebb kutatója a náci rezsim hatalomra jutásának 75. évfordulója kapcsán egy szerdai interjúban egyebek között emlékeztetett: az 1932 novemberében tartott választásokon a nemzetiszocialisták 2 millió szavazatot vesztettek, miközben a kommunisták a korábbinál 600 ezerrel több voksot szereztek.

Mindez ahhoz vezetett, hogy Németországban felerősödött a félelem egy esetleges polgárháború miatt. S ez a félelem vált Hitler leghatalmasabb szövetségesévé. A kommunisták retorikája akkoriban egy "vörös forradalom" irányában hatott.

A történészprofesszor szerint a gazdasági válság legnehezebb időszakán az ország 1932 májusában jutott túl. Ha az 1930-ban birodalmi elnökké újjáválasztott Hindenburg a Reichstagot, azaz a parlamentet nem 1932-ben oszlatta volna fel, a választásokra 1934-ben került volna sor, amikor már valóban lehetett volna számolni a konjunktúra élénkülésével és a munkanélküliség csökkenésével. Ez pedig gyengítette volna a szélsőséges pártokat, jobboldalon az NSDP-t, baloldalon a Német Kommunista Pártot, a KPD-t.

Hindenburg valójában még 1933 januárjában is távol tarthatta volna Hitlert a hatalomtól - vélekedett Winkler. Ha a korábbi kancellár, Kurt von Schleichert ügyvezetőként hivatalban hagyja, vagy pedig egy olyan kancellárt nevez ki Schleicher utódjának, akinek személye kevéssé polarizáló hatással van, nem kell a náci vezetőt kineveznie.

A professzor úgy vélte: amennyiben Hitler 1933. január 30-án nem került volna törvényesen a hatalomra, valószínűleg az 1923-as sikertelen hatalomátvételi kísérlet, az úgynevezett sörpuccshoz hasonló tervekkel állt volna elő. Ennek valószínű meghiúsulása a birodalmi hadsereg számára indokot jelentett volna egy katonai diktatúra bevezetésére. Hitler számára ugyanakkor a törvényesség látszatának a megőrzése a hatalomra jutás megtervezésének döntő előfeltétele volt.

Heinrich August Winkler szerint semmi jele nem volt annak, hogy Hitler a hatalom megszerzése után - szörnyű diktatúrát hoz létre. "A történteket senki nem sejtette előre" - vélekedett a professzor, aki szerint Hitler története egyben annak története, hogy mind szövetségesei, mind ellenfelei alábecsülték őt. A neves berlini egyetemi professzor által mondottakat szerdán több tekintélyes német politikus, illetve közéleti személyiség is megerősítette, utalva arra, hogy a náci rezsim hatalomra jutása egyáltalán nem volt törvényszerű, illetve elkerülhető lett volna.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Hitler bukását jósolták Hindenburg alternatívái

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra