Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Online közösség kommentálja a Kongresszusi Könyvtár fotóit

2008. február 1. 12:00

Az Egyesült Államok Kongresszusi Könyvtára közel 3000 nagyfelbontású fotót tett elérhetővé a Yahoo keresőóriás tulajdonában lévő képmegosztó, a Flickr oldalán.

<

A projekt első lépéseként a könyvtár két legnépszerűbb gyűjteményéből - a George Grantham Bain Gyűjteményből, amely Amerika legkorábbi hírügynökségi fotóit tartalmazza, és a Farm Security Administration/Háborús Információs Iroda fotóiból, amely az 1939-44 közti évekből, a második világháborús mozgósítás korszakából tartalmaz vidéki képeket - tettek közzé 3000 darabot a Flickr internetes képmegosztó The Commons nevet viselő aloldalán. A projektben csak azok a fényképek vesznek részt, amelyek nem állnak semmiféle szerzői jogvédelem alatt.

The Library of Congress Pilot Project

A szervezők azt remélik, hogy az online közösség bevonásával megsokszorozzák anyagaik hasznosítását és értékelését. A könyvtár blogjában az intézmény kommunikációs igazgatója, Matt Raymond úgy fogalmazott, hogy "az az igazi varázslat, amikor a Flickr közössége átveszi az irányítást. Azt szeretnénk, ha az emberek az adatbázis bármely más fotójához hasonlóan címkéznék, kommentálnák, ésjegyzetekkel látnák el a képeket, és ezzel talán eddig ismeretlen részletekre is fény derülhet. Egyes fotók esetében például nem tudjuk, hogy hol készültek vagy ki készítette azokat. Ha ezekre a Flickr tagjainak információin keresztül fény derülne, az potenciálisan megnövelné a képek bibliográfiai adatainak mennyiségét."

A szervezet reményei szerint úttörőnek számító vállalkozásuk más intézmények előtt is megnyithatja az utat, és az új modellel sokkal több felhasználóval ismertethetik és kedveltethetik meg kollekciójukat. A hosszútávú tervek igen ambiciózusak: ha a projekt egy pár hetes tesztidőszak után sikeresnek bizonyul, akkor megkezdődhet a nagyüzemi digitalizálás, illetve a további 14 millió kép, negatív, diakép, stb, feltöltése és gyűjteményekbe rendezése is.

A lépés döntő lehet a webes képmegosztók fotómonopóliumok ellen vívott harcában. Az olcsó internetes fotószolgáltatások ugyanis komoly kihívást jelentenek az egyik legnagyobb képszolgáltató Corbisnak, amely a Microsoft-alapító Bill Gates tulajdonában van. A kérdés a hagyományos megoldásokra berendezkedett cégek és a webkettes közösségek közti konfliktusra is rávilágít.

A Flickr használata pedig lassan közismert lesz: első lépésként arról tudósítottunk, amikor merész lépésre szánták el magukat a legnépesebb angol régészeti szervezet tagjai, és idejétmúlt megoldások helyett a 2.0-ás internet megoldásait használták fel kutatási eredményeik bemutatására. A jó példát egyre többen követik a múlt tudósai: az ELTE Egyetemi Könyvtárának képei is itt tekinthetők meg.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Online közösség kommentálja a Kongresszusi Könyvtár fotóit

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra