Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Hitlert ragasztgatták a német matricás albumokba

2008. január 23. 13:00

A német gyerekek nem igazán ártatlan személyek képeit ragasztgatták mára igen értékessé vált albumjaikba - tudhattuk meg egy aukció kapcsán.

<

Az egyik, 1935-ben kiadott 133 oldalas album Adolf Hitlerre összpontosít, és 204 kártyán mutatja be a diktátor felemelkedését. Szintén eladják a náci párt 151 oldalas történetét, amely 204, 1933-ban kiadott kártyán eleveníti fel a kalandos éveket, és kalapács alá kerül egy 97 oldalas, 1935-ben megjelentetett könyv is a németek első világháború utáni történetéről (Die Nachkriegszeit), amelyben 252 kártya található.

A munkák a náci propaganda gépezet egy igen érdekes részletébe kínálnak bepillantást, és igencsak éles képet festenek a korról, amikor a gyerekek egyik legfőbb szórakozása az volt, hogy a náci vezetők fotóit gyűjtötték és cserélgették. Richard Westwood-Brookes, a Mullocks aukciósház történésze szerint a gyerekek lelkesen gyűjtötték a képeket, és nagyon várták a napot, amikor a teljes könyvet megmutathatják családjuknak és barátaiknak. Szerinte épp ezért érdekes, hogy a nácik a hétköznapi élet minden apró részletét koordinálni akarták, még a hasonló ártatlan szórakozásokat is.

A fotókat gyűjtögették

A Hitler élete illetve A náci párt története fekete-fehér kártyákat tartalmazott, míg a háború utáni történelemkönyv színes képekkel operált. A gyűjtemények szinte teljesen befejezettek, egyedül a pártot bemutató kötetből hiányzik öt kártya. A könyvek szövegei is a propagandát szolgálták: a kártyák gyűjtésével a nebulók megtudhatták, hogy Hitler milyen sok jót tett a németekkel, a masírozó katonák és alakulatosok pedig a német nép javát szolgálják.

A könyveket a második világháború végén a szövetséges katonák vitték magukkal Angliába, és azokat - mivel évtizedekig csak a port fogták - az ő leszármazottaik adják el. Az albumok csütörtökön kerülnek kalapács alá a Mullocks aukciósházban, és darabját 100 fontról indítják. Tavaly számoltunk be arról, hogy szintén a Mullocks nevéhez fűződött az az árverés, amelynek során a világháborús társasjátékok kerültek kalapács alá.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Hitlert ragasztgatták a német matricás albumokba

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra