Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Tovább keresik a Dunakanyar titokzatos kincsét

2008. január 14. 10:00

Egy amerikai alapítvány támogatásának köszönhetően új lendületet vesz Mária királyné 1526-ban Esztergom térségében elsüllyedt "kincses" hajóinak kutatása.

<

Kincskeresés a Múlt-korban
Ismertetése szerint a mohácsi csata után Budáról menekülő királyné és udvartartása ingóságait egy hajókaraván szállította Bécs felé. Esztergomnál azonban az ottani kapitány rajtaütött a menekülőkön, a zűrzavarban néhány hajó elszabadult, majd elsüllyedt.

"A karaván szállította a királyi kincstárat is, amelynek nagyobb része eltűnt. Nem tudjuk, hogy pontosan mit szállítottak az elveszett hajók, mint ahogy pontos lelőhelyükről sem maradt fenn adat. A Dunakanyarban azonban máig legendák keringenek mesés kincset talált halászokról. Kotrásokból és kis víznél gyűjtőktől több érdekes lelet is bekerült a térségből múzeumainkba" - mondta Tóth J. Attila, hozzátéve, hogy az egyik zátony oldalából nagyméretű deszkák, gerendák kerültek elő, valamint a hajók tömítését a deszkák közé erősítő kapocs, egy úgynevezett iszkábaszög. "A lelet egyértelműen fa hajóroncsra utal" - magyarázta a régész.

Mint elmondta, 2006-ban a Magyar Régészeti és Művészettörténeti Társulat búvárrégészeti Szakosztályának, valamint a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal kutatói a szobi Börzsöny Múzeum Baráti Körének támogatásával egy rövid felderítést végeztek a Duna egyik zátonyán. A rendelkezésre álló rövid idő, valamint a felderítést segítő infrastruktúra hiánya miatt akkor nem találtak hajót, azonban egy ókori leletekben gazdag területre bukkantak.

"Leginkább kerámiaedények töredékei kerültek elő, köztük nagyon sok kelta kori. Hajót kerestünk, de valamilyen település, vagy temető lehetett itt a zátonyon. Ez valaha sziget lehetett, amelyet részben elpusztított a Duna, ezért kerültek valószínűleg elő a leletek."  Tájékoztatása szerint a Hungaria Nostra Foundation of Los Angeles Inc. és a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal megállapodása nyomán az amerikai alapítvány 10 ezer dolláros (1,7 millió forintos) támogatást nyújtott. "Ez segít a technikai háttér megteremtésében és a kutatás első szakaszának megindításában" - hangsúlyozta Tóth J. Attila.

A búvárrégészek a további kutatás forrásait szponzoroktól és pályázatok útján szeretnék előteremteni. "Tavasszal szonárral egy nagyobb területet vizsgálunk át, s amennyiben a képeken nem természetes jelenségeket fedezünk fel, az ígéretes helyeket a merülések során megvizsgáljuk. A kutatási terület Esztergomnál kezdődik és Pilismarót, valamint Szob határáig húzódik. Egy nagyobb területet vizsgálunk át, egy esetlegesen távolabb sodródott hajó felkutatása érdekében" - mondta.

Tóth J. Attila reményei szerint számos új lelőhelyet, közöttük hajóroncsokat találnak. További merülésekkel, feltárásokkal ezek között lehet, hogy azonosítani tudják Mária királyné híres hajóit.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Tovább keresik a Dunakanyar titokzatos kincsét

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra