Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Szerzői jog védheti a piramisokat

2008. január 3. 08:00

Egyiptom szerzői jogi védelem alá kívánja helyeztetni régészeti kincseit, amelynek alapján kártérítést kérhet a piramisok, a Szfinx és minden ókori műemlék másolatainak szerzőitől.

<

Zahi Hawass, az Egyiptom ókori műkincseit felügyelő szervezet (Egyiptomi Régiségek Főtanácsa) vezetője az intézkedést azzal indokolta, hogy így kívánják biztosítani az ásatásokhoz szükséges pénzt. `Az új törvény megtiltja majd az egyiptomi műemlékek teljes egészében történő másolását` - mondta Hawass, aki szerint a jogszabály nemzetközi hatályú lesz. Hozzátette, hogy a parlament rövidesen tárgyalja majd a kormány által e témában kidolgozott jogszabálytervezetet, amely azonban az egyiptomi kézműveseket nem károsítja.

"Ezen műemlékek reprodukálási jogainak kizárólagos törvényes letéteményese Egyiptom lesz, ezért az ország pénzügyileg hasznot húzhat ebből a műemlékek restaurálása, megóvása és védelme érdekében"
- tette hozzá. A törvény "nem tiltja majd az egyiptomi és a külföldi művészeknek, hogy haszonszerzés céljából rajzokat vagy reprodukciókat készítsenek az egyiptomi és a fáraók korának emlékműveiről, feltéve, hogy azok nem az eredeti pontos másolatai" - hangsúlyozta Hawass.

A szakember szerint a művészek meríthetnek ihletet mindabból, ami körülveszi őket, így a műemlékekből is. A Las Vegas-i Luxor szállodával kapcsolatban - amely honlapján "a világ egyetlen piramisformájú épületeként" hirdeti magát - Hawass úgy ítélte meg, hogy formája ellenére nem a fáraók korának pontos másáról van szó, miután belső elrendezése különbözik a piramisokétól.

Az egyiptomi főrégész azután beszélt erről, hogy az al-Vafd című  ellenzéki napilap vasárnapi kiadásában kérte a Las Vegas-i szállodakomplexumot, hogy nyeresége egy részét utalja át Luxor városának, ahol a legendás Királyok Völgye található. "Harmincötmillió turista látogat Las Vegasba, hogy lássák Luxor város másolatát, míg az eredeti egyiptomi Luxor városát csak hatmillióan keresik fel" - panaszolta a lap.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Szerzői jog védheti a piramisokat

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra