Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Ostrom alatt is működött a mükénéi vízvezeték

2007. augusztus 30. 13:00

Újabb csodáját fedte fel az ókori Hellász: egy erődrendszer ásatási munkálatai során 3000 éves földalatti vízvezetékre bukkantak görög régészek Athéntól mintegy 150 kilométerre délre.

<

Az i.e. 13. században épített vízvezeték az öt és fél méter széles falakkal rendelkező Midea erőd alatt húzódott, és minden bizonnyal egy külső vízforráshoz vezetett - mondta el a mükénei kultúra idejéből származó erőd ásatási munkálatait irányító Katie Demakopoulou. A kutatók még júliusban vették észre a sziklával elfedett bejárat felé vezető lépcsőket, ahonnan a háromszög alakú járat indult.

A vízvezeték vonalát a falak alatt, elrejtve jelölték ki, így ellenséges ostrom esetén is ivóvizet tudott biztosítani az erődben védekezők számára. `Ez fontos felfedezés, ami nagy örömet szerzett számunkra` - mondta a régésznő.

A görög fővárostól 150 kilométerre délre fekvő mideai erőd a Peloponnészoszi-félsziget északi része felé vezető útvonalon feküdt, biztosította az ellenőrzést az út felett. A környék első települései a késő neolitikum idejére, i.e. 5000-re nyúlnak vissza.

A mideai erőd a mükénei korban, pontosabban az i.e. 13. században érte el legnagyobb kiterjedését, de aztán egy súlyos földrengés és az azt követő tűz következtében egy része elpusztult, s elvesztette jelentőségét.

Görög és svéd régészek 1983 óta dolgoznak az erőd ásatásán.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Ostrom alatt is működött a mükénéi vízvezeték

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra