Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Csúcsrobot kutatja a Fekete-tenger mélyét

2007. augusztus 27. 13:00

A Titanic felfedezésével ismertté vált Robert Ballard újabb robottal végrehajtott, elsüllyedt hajókat mentő expedícióra készül a Fekete-tengeren.

<

A Titanic roncsának megtalálásával 1985-ben világhírűvé vált Robert Ballard, a Rhode Island-i Egyetem oceánográfusa most a DOERRI (Delaware-i Oceánográfiai és Környezeti Távirányítású Kutatószerkezet) névre keresztelt robottal új területet szeretne feltérképezni. Speciális készülékével a - több éve vizsgált - Fekete- és Égei-tenger fenék végigpásztázására készül, ahol az ősidőkben használt kereskedelmi utakat fogja felderíteni.

A DOERRI

A kutatók az oxigénszegény környezet miatt nagyon jó állapotban megmaradt roncsok fellelésében reménykednek, emellett földtani vizsgálataik a tengerfenék kialakulásának dinamikáját is feltárják. Art Trembanis, a Delaware-i Egyetem kutatója szerint a csoport a DOERRI-vel először egy tavaly talált, bizánci kori hajóroncshoz fog visszatérni, és közben újabb roncsokat is szeretnének azonosítani.

A tavaly talált maradványok, 340 méter mélyen

A 109 kilós szerkezettel elsősorban szonáros letapogatást végeznek a 200 méter mélyen fekvő tengerfenéken, s közben a hőmérsékletet, a sótartalmat és az oxigénszintet is mérik. A DOERRI az adatokat a hajóra továbbítja, ahonnan műholdas kapcsolaton keresztül teszik elérhetővé az amerikai egyetemek és tudományos kutatóközpontok számára.

Ballard szerint expedíciók az űrkutató küldetésekhez hasonlítanak, a Fekete-tenger mélyén dolgozók tevékenységét a Föld egy másik pontjáról irányítják és ellenőrzik.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Csúcsrobot kutatja a Fekete-tenger mélyét

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2023. tél: Idegenbe szakadt színészeink

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra