Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Emléktáblát kaphat a lángszóró atyja

2007. augusztus 22. 11:30

Idén hetven éve, hogy gyanús körülmények között meghalt, a mérnökök az egyik legnagyobb magyar feltalálónak tartják, ám szülővárosában, Makón nem őrzi emlékét tábla - olvashatjuk a Délmagyarországban.

<

Szakáts Gábort, több száz hadi és békés szabadalom, újítás atyját ugyanis 1920-ban háborús bűnössé nyilvánították közismert találmánya, a lángszóró miatt.

Idén hetven éve, hogy gyanús körülmények között meghalt, a mérnökök az egyik legnagyobb magyar feltalálónak tartják, ám szülővárosában, Makón nem őrzi emlékét tábla. Szakáts Gábort, több száz hadi és békés szabadalom, újítás atyját ugyanis 1920-ban háborús bűnössé nyilvánították közismert találmánya, a lángszóró miatt. Most, a debreceni Wass Albert-vita után talán Szakáts életműve is mérlegre kerül. A feltaláló élettörténetétől a hollywoodi forgatókönyvírók is `beájulnának`.

`Ne higgye, hogy csak gyilkoló fegyverek feltalálásával foglalkozom. Mellékesen ez is érdekel, de tulajdonképpen praktikus gazdasági gépek konstruálása a kenyerem. Fő tevékenységem inkább közgazdasági, néhány érdemem is van ezen a téren, ezért kaptam a méltóságos címet` - nyilatkozta 1930. december 25-én a Pesti Naplóban Szakáts Gábor (1893-1937).

További részletek a lapban

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Emléktáblát kaphat a lángszóró atyja

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra