Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Internetre kerültek az amerikai őslakosok

2007. június 29. 12:00

A világ legnagyobb családfakutató oldala, az Ancestry.com az Egyesült Államok Indián Cenzusainak feldolgozása után 7,5 millió őslakos nevével bővítette az amúgy is hatalmas adatbázisát.

<

Az Indián Ügyek Hivatala által készített évenkénti összeírások az amerikai indiánok családtörténetének 150 évét fogják át, és azokból a regisztrált rezervátumokban 1885 és 1940 között élők mindennapjai rajzolódnak ki. Az Egyesült Államok Indián Cenzusai az őslakos családtörténet legfontosabb írott dokumentumai, ezért az országban az indián ősökkel rendelkezők minden esetben ezzel kezdik családjuk kutatását. A 275 rezervátum, iskolák, kórházak adatait és az ott élő közel 250 törzs tagjait tartalmazó jegyzék az indiánok neveit, életkorát, születési dátumát, rezervátumát, stb. tartalmazza.

Az 1940-es években született gyerekek esetében az 1800-as évek elejéig felmenőiket is feltüntették, így a kutatóknak ezek az adatlapok sokat segítenek. Megan Smolenyak, az oldal vezető családtörténésze szerint "a történetek segíthetnek az indiánoknak hagyományokban gazdag személyes és kulturális identitásuk megőrzésében".

Szerinte az összeírások Amerika őslakosainak történeteit mesélik el. Az adatbázisban olyan híres adatlapok is megtalálhatók, mint Ivo Dzsima egyik zászlóállítója, Ira Hayes kartonja, akit az arizónai Gila rezervátumban írtak össze 1930 és 1936 között.

Az évenkénti népszámlálásoknak köszönhetően ez az adategyüttes a világ egyik legpontosabb családtörténeti forrása. Az indiánok az amerikai szövetségi összeírásokban is fellelhetők, ám azokat tízévente csak egyszer készítették el, és az őslakosokkal 1924-től, a számukra megadott teljes állampolgárságtól foglalkoztak.

Az Ancestry.com jelenleg 24 ezer kereshető adatbázisával a világ legnagyobb online családfakutató oldala, 1997-es indulása óta az egyszerű kezelhetőségének, és viszonylagos olcsóságának köszönhetően a világ egyik leglátogatottabb honlapja lett. Mindez persze a felhasznált adatbőségnek is köszönhető, hiszen az Egyesült Államok 1790 és 1930 közötti Szövetségi Összeírása mellett legutóbb az Amerikába érkező hajók utaslistái és az Egyesült Államok hadseregének adatlapjai is kereshetővé váltak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Internetre kerültek az amerikai őslakosok

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra