Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Ivo Dzsima visszakapta eredeti nevét

2007. június 22. 11:00

A Clint Eastwood által rendezett háborús eposzok és a korábban kitelepítettek kampánya hatására a japán hatóságok úgy döntöttek, hogy Ivo Dzsima szigete újra eredeti nevén szerepelhet a térképeken.

<

Mindez nem jelent különösebb változást, hiszen a régi-új japán név (Ivo To) szinte teljesen ugyanazt jelenti, mint a korábbi (Kén sziget), bár egy kicsit másként hangzik - állítja a Japán Földrajzi Felmérés Intézete. A névváltoztatást hétfőn jelentették be, miután a kérdést megvitatták a japán partiőrség szakembereivel is. Az új nevekkel ellátott térképek szeptember 1-jén kerülnek forgalomba.

A vulkanikus szigetet a második világháború előtt is Ivo To néven ismerték, és közel ezren éltek ott. 1944-ben azonban evakuálták őket, amikor az amerikai csapatok egyre közelebb értek. Az Ivo Dzsima névváltozat a szigetre érkező japán tisztek érdeme, akik tévedésből hívták így a vulkánt.

1945-ben 100 ezer amerikai katona állt szemben 22 ezer japánnal, akik alagút- és árokrendszerekkel védekeztek a támadás ellen. A harcokban közel 7000 amerikai halt meg, míg a küzdelmet mindössze 1000 japán élte túl. A háború után a sziget amerikai kézre került, és a civilek nem térhettek vissza. A különleges katonai státusz mellett az új név is megragadt, még akkor is, amikor Japán 1968-ban visszakapta a területet.

A mozifilmek nyomán azonban a korábban ott élők és azok leszármazottai kampányt indítottak a sziget igazi identitásáért. Az Ogaszavara helyi lap arról is beszámolt, hogy az akciót egy petíció benyújtása előzte meg. Mindezzel párhuzamosan a korábban kitelepítettek már nem szeretnének visszatelepülni, így a mostantól újra Ivo Tónak nevezett szigetet mindössze 400 japán katona lakja.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Ivo Dzsima visszakapta eredeti nevét

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra