Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

A Vaslady volt a falklandi háború nyertese

2007. június 15. 15:00

<

Atomfegyverek is voltak a katonai kalandban

London mellett állt a nemzetközi jog is: mivel a Falkland-szigetek nemzetközileg elismerten brit tengerentúli területnek számított, és lakossága brit állampolgárokból állt, argentin megszállása Nagy-Britannia elleni katonai agressziónak minősült, így az ENSZ-alapokmánynak az önvédelem jogát rögzítő 51. cikkelye alapján minden alap megvolt a fegyveres válaszra.

A rohamtempóban összeállított 20 ezres brit haditengerészeti expedíciós egység április 5-én indult a konfliktus térségébe Portsmouth kikötőjéből. Mi sem jellemzőbb a sietségre, hogy a hordozóhajókról még a nukleáris tölteteket sem volt idő leszerelni: London ugyan nem szándékozott ezeket bevetni, ám a lehető legnagyobb diplomáciai hatás elérése érdekében és hatalmas távolság miatt azonnal útnak akarta indítani a különítményt, amely egy hét múlva már blokád alá is vette a brit partoktól 14 ezer, Argentínától ötszáz kilométerre fekvő szigeteket. A britek a tengeren, az argentinok a levegőben voltak fölényben.

Április 25-én elesett Dél-Georgia, május 21-én pedig a Falklandokon is megkezdődött a partraszállás. Amikor a főváros, Port Stanley is megadta magát, az argentin csapatok június 14-én letették a fegyvert. A 74 napos háború 255 brit és 746 argentin katona életét követelte, nem számítva az iszonyatos költségeket. Visszaállt a szigetek fölött a brit fennhatóság, a Thatcher-kormány tekintélye megerősödött, Argentínában pedig a katonai kaland megadta a végső lökést a junta bukásához.

Ez év január 2-án az ottani külügyminisztérium nyilatkozatban szögezte le: a szigetcsoport feletti fennhatóság átvétele "állandó, megváltoztathatatlan célja" az argentin kormánynak. Jorge Taiana külügyminiszter legutóbb épp a 25. évforduló kapcsán erősítette meg egy április 2-i tűzföldi megemlékezésen, hogy továbbra is igényt tartanak a szigetekre, az ezt megelőző héten pedig Argentína felmondta a szigetcsoport tengeri talapzatában rejlő nyersolajkincsek közös feltárására vonatkozó, Nagy-Britanniával kötött egyezményt.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A Vaslady volt a falklandi háború nyertese

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra